Uus-Meremaa mošeeründaja külastas korduvalt Balkani riike

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik hoidmas inimesi eemal rünnakupaigast Christchurchi mošee juures.
Politseinik hoidmas inimesi eemal rünnakupaigast Christchurchi mošee juures. Foto: Martin Hunter / EPA / Scanpix

Uus-Meremaa mošeetulistamiste peamine kahtlusalune Brenton Tarrant külastas viimase kolme aasta jooksul korduvalt Balkani riike, tundes huvi eeskätt kristlaste ja Osmani armee vaheliste lahingute paikade vastu.

Bulgaaria, Türgi ja Horvaatia võimud on kinnitanud, et 28-aastane Tarrant külastas neid riike aastatel 2016-2018. Ungari terroritõrjeametnike andmetel külastas austraallane ka seda riiki ning Bosnia meedia teatas tema 2017. aasta külaskäigust.

Kõigi viie riigi ametnike sõnul uurivad nad Tarranti liikumist ja võimalikke kontakte kohalike elanikega.

Relvadele, mida Tarrant kahe mošee ründamisel kasutas, oli kirillitsas kirjutatud Balkanil Osmani impeeriumi vastu võidelnud legendaarsete serblaste ja montenegrolaste nimed.

Sotsiaalmeediasse postitatud 74-leheküljelises manifestis ütles Tarrant, et ta maksab kätte moslemite rünnakute eest Euroopas.

Kuigi Serbia ja Bosnia ei ole ametlikult kinnitanud, et Tarrant neid riike väisas, teatas Horvaatia politsei laupäeval, et austraallane viibis riigis 2016. aasta detsembris ja 2017. aasta jaanuaris. Esialgu pole selge, kas kogu selle aja.

Horvaatia uudisteportaali 24 sata andmetel külastas Tarrant Aadria mere äärseid Poreči, Zadari, Sibeniki ja Dubrovniki linna.

«Kui eilseni ei olnud see isik meie institutsioonide tähelepanu all,» ütles Horvaatia peaminister Andrej Plenković laupäeval ajakirjanikele.

Bosnia uudisteportaal Klix.ba teatas, et Tarrant saabus 2017. aasta jaanuari alguses Montenegrost.

Bulgaaria peaprokuröri Sotir Tsatsarovi sõnul rentis Tarrant eelmisel aastal auto ning külastas 9.-15. novembrini rohkem kui tosinat linna, tundes eelkõige huvi kristlaste ja Osmani armee lahingute paikade vastu.

Siseministeerium ütles, et Bulgaaria teeb koostööd teiste riikide, seal hulgas USA terroritõrjeagentuuridega, et uurida Tarranti tegevust enne reedesi mošeerünnakuid Uus-Meremaal Christchurchis.

Türgi andmetel külastas Tarrant riiki 2016. aastal kaks korda - 17.-20. märtsil ja 13.-25. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles