Kasahstani president loobub 30 aasta järel võimust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / Scanpix

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev teatas täna ootamatult, et lahkub ligi 30 aastat pärast presidendiks saamist ametist.

«Tegin otsuse loobuda oma presidendiameti mandaadist,» ütles Nazarbajev riigitelevisioonis üle kantud kõnes. «Sel aastal täitub mul riigi kõrgeimas ametis 30 aastat. Inimesed andsid mulle võimaluse olla iseseisva Kasahstani esimene president».

Tegemist on üllatava sammuga, sest ligi kolm aastakümmet 17 miljoni elanikuga suurt naftariiki juhtinud 79-aastane Nazarbajev pole varem andnud märku soovist ametist lahkuda.

Ta on alates Kasahstani iseseisvumisest 1991. aastal mitu korda võitnud presidendivalimised, viimati aprillis 2015, saades 97,75 protsenti valijate häältest. Tema praegune ametiaeg oleks pidanud lõppema tuleva aasta aprillis.

2007. aastal pakkus parlament talle kui esimesel presidendile võimalust kandideerida presidendiks piiramatu arv kordi.

Nazarbajev ütles tänases telepöördumises, et jätkab riigi julgeolekunõukogu juhi ja võimuerakonna Nur Otan liidrina.

Põhiseaduse kohaselt, kui Kasahstani president enneaegu võimust loobub või tagandatakse, samuti tema surma või teovõimetuse korral lähevad tema volitused tähtaja lõpuni üle parlamendi senati esimehele; kui senati esimees ei saa saa presidendi ülesandeid üle võtta, lähevad need üle medžlisi, alamkoja esimehele; kui ka tema ei saa presidendi ülesandeid enda kanda võtta, lähevad need üle peaministrile.

Nazarbajevi sõnul saab ajutiseks riigipeaks senati spiiker Kasõm-Žormat Tokajev.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles