Kasahstani pealinn sai ekspresidendi nime (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EKATERINA CHESNOKOVA / RIA NOVOSTI / Scanpix

Kasahstani parlament otsustas täna anda riigi pealinnale uus nimi eile ameti maha pannud presidendi Nursultan Nazarbayev järgi.

«Astana on nüüd ametlikult nimetatud ümber Nursultaniks,» teatas riiklik uudisteagentuur Kazinform.

Sõna «Nursultan» tähendus kasahhi ja teistes turgi keeltes on «valguse sultan». 

Justiitsminister Marat Beketajevi sõnul vajab linna nime Nursultaniks muutmine ka täna ajutiseks presidendiks saanud Kasõm-Žomart Tokajevi allkirja, kuid ilmselt ei saa see takistuseks, sest Tokajev oli nimemuutmise idee autor. 

Ligi kolm aastakümmet 17 miljoni elanikuga suurt naftariiki juhtinud 79-aastane Nazarbajev teatas eile ootamatult, et lahkub ametist. 

Ta on alates Kasahstani iseseisvumisest 1991. aastal mitu korda võitnud presidendivalimised, viimati aprillis 2015, saades 97,75 protsenti valijate häältest. Tema praegune ametiaeg oleks pidanud lõppema tuleva aasta aprillis.

Nazarbajev jääb julgeolekunõukogu esimeheks ja vaatlejad arvavad, et ta hoiab kulisside taga võimu enda käes.

Astana sai pealinnaks 1997. aastal, varem oli Kasahstani pealinn riigi suurim linn Almatõ.

«Astana» tähendab kasahhi keeles «pealinna», seetõttu on juba mõnda aega on räägitud, et varem või hiljem nimetatakse ta oma rajaja Nazarbajevi järgi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles