Raimond Kaljulaid alustas kolmikliidu-vastast kampaaniat (117)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Kaljulaid.
Raimond Kaljulaid. Foto: Erik Prozes / Postimees

Keskerakonna juhatusest välja astunud Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid teatas täna, et alustab kampaaniat, kus kutsub üles Mihhail Kõlvartit, Yana Toomi ja teisi Keskerakonna poliitikuid lõpetama koostööd EKREga. Sisuliselt tähendab see praegu kõne all oleva võimaliku Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa võimuliidu vastast kampaaniat. 

«Mida teha, et EKRE ei pääseks valitsusse? Nagu olen mitmel pool kirjutanud ja rääkinud – punane stopp-nupp nende kõneluste peatamiseks on Keskerakonna n-ö vene tiiva käes,» selgitas Kaljulaid. 

Nii alustaski ta täna kampaaniaga, kus kutsub Kõlvartit, Toomi ja teisi Keskerakonna poliitikuid veel kord kaaluma, millised on nende võimalused EKRE peatamiseks. «Leian, et meil on vastutus nii Keskerakonna valijate kui Eesti ees,» teatas Kaljulaid pressiteate vahendusel. Ta toonitas, et Keskerakonna valija ei ole andnud mandaati läbirääkimisteks EKREga, samuti lubas Keskerakond enne valimisi, et ei tee koostööd EKREga.

«Mõistan, see on mõnevõrra pretsedenditu ja uus, et üks erakonna liige sellisel viisil oma kolleegide poole pöördub. Kuid ajad on erakordsed. Ning erakordne on ka kahju Eestile, kui EKRE saab valitsusse,» lisas ta. 

«Minu kolleegid on targad ja ettenägelikud poliitikud, kes tunnetavad väga selgelt vastutust erakonna valijate ja ühiskonna ees. Mõistan täielikult nende muret erakonna tuleviku pärast – kindlasti ei ole tegemist lihtsate otsustega, mis tuleb langetada,» lisas Kaljulaid. 

Hetkel arvestavad koalitsiooni moodustavate erakondade juhid riigikogus 57 mandaadiga (Keskerakonna 26, EKRE 19 ja Isamaa 12 mandaati). Seega piisaks võimuliidu nurjamiseks seitsme inimese meelemuutusest. «Piisab sellest kui seitse Keskerakonna poliitikut ütleb, et nemad EKRE valitsusse võtmist toetada ei saa ning on vajadusel valmis tulema riigikokku ning vastavalt hääletama. Sel juhul ei ole enam võimalik kõnelusi edasi pidada,» lisas Kaljulaid. 

Venekeelses kampaaniavideos loetleb Raimond Kaljulaid üles 11 keskerakondlase nime, kellelt toetust ootab: Mihhail Kõlvart, Yana Toom, Lauri Laats, Mihhail Stalnuhhin, Vadim Belobrovtsev, Mihhail Korb, Maria Jufereva-Skuratovski, Vladimir Svet, Martin Repinski, Vladimir Arhipov ja Raimond Kaljulaid ise. 

Raimond Kaljulaid astus Keskerakonna juhatusest välja möödunud nädalal pärast seda, kui erakond otsustas häältega 13:4 toetada võimuläbirääkimiste alustamist EKREga. Koostöö vastu hääletasid Raimond Kaljulaid, Mihhail Kõlvart, Yana Toom ja Vadim Belobrovtsev, kuid viimased kolm otsustasid juhatuses tööd edasi jätkata. 

Eile kinnitas ka valimised võitnud Reformierakonna esimees Kaja Kallas, et partei otsib praegu liitlasi, kes riigikogus toimuval hääletusel ei toetaks loodavat Keskerakonna, EKRE ja Isamaa võimuliitu. 

«Küll aga on nendes erakondades, kes seal laua ümber on, väga palju inimesi, kes kahtlevad väga selle koalitsiooni õigsuses Eestile ehk siis need on inimesed, kes peavad lõpuks vajutama nuppu: kas siis hääletama meie positiivsema alternatiivi vastu või siis hääletama selle alternatiivi poolt.»

«Need ei ole ainult vene inimesed Keskerakonnas, vaid neid on ka teisi, kes erinevatel põhjustel ei ole üldse õnnelikud selle koalitsiooni sündimise üle,» selgitas Kallas. Konkreetseid nimesid Kallas ei nimetanud, kuid kinnitas, et nendega suheldakse pidevalt. 

Võimuliidu suhtes on kriitiline olnud ka riigikogu valimistel erakonna Isamaa suurim häältemagnet, kaitseminister Jüri Luik. «Mina isiklikult ei pea väga tõenäoliseks, et see koalitsioon sünnib, sest vastuolud on liiga suured ja ma ausalt öeldes ei pea ka tõenäoliseks, et mina oleksin uue valitsuse liige antud koalitsiooni puhul,» on ta rahvusringhäälingule öelnud. 

Simson kampaaniast: mina seda ei teeks

Keskerakonna aseesimees, majandus- ja taristuminister Kadri Simson tõdes tänasel valitsuse pressikonverensil, et Kaljulaid on kahtlemata väga hea kampaaniameister. Samas märkis ta, et erakonna liikmel oleks kindlasti oma kodupartei sees lihtsam arvamust avaldada, kui teha seda massimeedia kaudu.

Simson märkis, et avalik kampaania mõjub kindlasti hästi Kaljulaidi tuntusele, kuid halvemini erakonnale. «Loobuda erakonnasisesest diskussioonist on Kaljulaidi enda otsus ja mina nii ei teeks,» lisas Simson.

Praegu võimuliidu läbirääkimistel osalev Isamaa poliitik, keskkonnaminister Siim Kiisler tõstis aga esile, et Raimond Kaljulaid on varasemalt teinud ka Keskerakonna eksliidri Edgar Savisaare kampaaniad ning sellise isiku aatelistes kaalutlustes ei saa väga kindel olla.

BNS

Mismoodi täpsemalt Eesti uue valitsuse saab ning kui palju aega selleks on, loe täpsemalt SIIT

Kommentaarid (117)
Copy
Tagasi üles