Valge Maja: Mueller esitas justiitsministrile kauaoodatud uurimisraporti (3)

Copy
Eriprokurör Robert Mueller.
Eriprokurör Robert Mueller. Foto: LARRY DOWNING / REUTERS / SCANPIX

Valge Maja kinnitas eile USA meedias levinud informatsiooni, et president Donald Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Venemaaga uuriv eriprokurör Robert Mueller on esitanud justiitsministrile kauaoodatud uurimisraporti. 

«Järgmised sammud on justiitsminister Barri teha ja me ootame selle protsessi edasist kulgemist. Valge Maja ei ole eriprokuröri raportit saanud ning teda ei ole selle sisust briifitud,» ütles Trumpi pressiesindaja Sarah Sanders avalduses. 

Ehkki raport on salajane, ütles justiitsminister William Barr kirjas kongressile, et võib selle põhilised järeldused sel nädalavahetusel kokku võtta.

Barr lisas, et konsulteerib oma asetäitja Rod Rosensteini ja Muelleriga, et teha kindlaks, missugust osa raportist on võimalik kongressile ja avalikkusele avaldada.

«Ma jään pühendunuks võimalikult suurele läbipaistvusele ja hoian teid kursis oma tegevusega selle läbivaatamisel,» lausus justiitsminister raporti kohta.

Mueller uurib Venemaa sekkumist Ühendriikide presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Vene valitsusega ning seda, kas Trump takistas Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eelmist direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist.  

Muelleri prokuröride ja uurijate meeskonnalt on seni süüdistuse saanud kuus Trumpi kaastöötajat ja tippnõunikku. Ühtekokku on süüdistus esitatud rohkem kui 30 inimesele ja firmale.

Kõrge justiitsministeeriumi ametnik ütles eile, et eriprokurör süüdistatavate ringi laiendamist ei kavanda. 

Esindajatekoda toetas 14. märtsil Muelleri raporti avalikustamisele kutsuvat mittesiduvat resolutsiooni häältega 420-0 ja hääletustulemus ilmestab demokraatide kontrolli all oleva koja tugevat vastuseisu vabariiklasest presidendi ja tema justiitsministri võimalikele katsetele piirata kongressi või avalikkuse ligipääsu Muelleri järeldustele.

Raportist ja selle järeldustest võivad saada alus tagandamisprotseduuri alustamiseks Trumpi suhtes, mida demokraadid kaaluvad, kuid mida esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi eelistab enda sõnul mitte algatada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles