Kus redutab diabeedihaige ISISe juht? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe juht Abu Bakr al-Baghdadi.
ISISe juht Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Uncredited / AP / Scanpix

Äärmusrühmituse ISIS juht Abu Bakr al-Baghdadi on tunnistanud mõne aasta jooksul oma nn kalifaadi kokkuvarisemist ja islamivõitlejate täielikku territoriaalset lüüasaamist. Nüüd tekib küsimus, kus redutab maailma tagaotsituim mees.

Pärast enda kaliifiks kuulutamist 2014. aastal seadis Baghdadi sisse hirmuvalitsuse seitsme miljoni inimese üle Iraagis ja Süürias ning allutas sealsed elanikud äärmuslikele islamiseadustele. Nüüd on tagasi võidetud selle nn kalifaadi viimsedki riismed.

Erinevate kuulduste kohaselt on äärmusrühmituse 47-aastane juht saanud haavata, mõnede teadete kohaselt on iraagi päritolu ka Baghdadi tapetud. Samas pole diabeedihaige islamisti asukohta kunagi suudetud kinnitada.

Nüüd on ISISe territooriumi tagasivallutamisega tekkinud terav küsimus, kus redutab Baghdadi, kelle pea eest on välja pandud 25 miljonit USA dollarit.

Iraagi võimude väljastatud Abu Bakr al-Baghdadi profiil.
Iraagi võimude väljastatud Abu Bakr al-Baghdadi profiil. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP / SCANPIX

«Tal on ainult kolm kaaslast: tema vanem vend Jumaa, autojuht ja ihukaitsja Abdullatif al-Jubury, keda ta on tundnud alates lapsepõlvest, ning käskjalg Saud al-Kurdi, lausus iraaklasest ISISe ekspert Hisham al-Hashemi.

Hashemi peab tõenäoliseks, et nelik peidab end Süürias laiuvas Badia kõrbes. Väidetavalt tapeti seal ka juulis Baghdadi poeg Hudhayfa al-Badri kolme Venemaa juhitud raketiga antud löögi käigus.

Hüüdnime «Vaim» kandev Baghdadi ei ole ilmunud avalikkuse ette 2014. aastast, mil ta pidas teenistuse Mosuli Al-Nuri mošees ja kuulutas end kaliifiks.

Tema viimane häälsalvestis oma toetajatele avalikustati eelmise aasta augustis, kaheksa kuud pärast teadet ISISe alistamisest Iraagis.

Süürias ISISe viimast maariba tagasi vallutanud Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) kõneisiku sõnul ei viibinud Baghdadi äärmuslaste viimases kantsis Baghouzis.

Kuid mõned viimaste päevade jooksul Baghouzi külast põgenenud äärmuslased väidavad, et on saanud lahkumiseks juhiseid Baghdadilt.

«Kui kaliif ei oleks seda käskinud, ei oleks me lahkunud,» lausus üks ISISega liitunud naine eelmisel kuul.

Erinevalt näiteks Al-Qaeda juhist Osama bin Ladenist, on madala profiili hoidmine aidanud Baghdadil aastaid elus püsida.

1971. aastal Baghdadi linnast põhja pool sündinud Baghdadi, sünninimega Ibrahim Awad al-Badri, pärines tagasihoidlikust perekonnast ning oli kirglik jalgpallifänn.

Tema keskkoolihinded ei lubanud tal juurakooli astuda ning kehva silmanägemise tõttu ei võetud teda ka sõjaväkke, seega läks ta Tobchisse islamit õppima.

«Tal oli juba algusest peale selge nägemus, mis suunas minna ja millist organisatsiooni ta tahtis luua,» lausus Baghdadit dokumenteerinud Sofia Amara.

Pärast seda, kui USA juhitud jõud 2003. aastal Iraagi vallutasid, asutas Baghdadi oma liikumise, kuid ei korraldanud toona ühtegi suuremat rünnakut.

Kui ta 2004. aastal vahistati ja USA vanglas hoiti, loeti teda endiselt teise- või kolmanda järgu džihadistiks. Tegelikkuses oli Baghdadi aga suurepärane strateeg, kes pidevalt oma mõjuvõimu kasvatas.

Ta lasti samal aastal asitõendite puudumise tõttu vabaks. Iraagi julgeolekujõud vahistasid ta veel kahel korral 2007. ja 2012. aastal, kuid lasid tal ka siis minna, kuna ei teadnud Baghdadi tegevusest äärmusrühmituse ehitamise juures.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles