Mida Muelleri uurimine Trumpi kohta paljastas? (7)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix

USA justiitsminister William Barr edastas eile kauaoodatud kokkuvõtte eriprokurör Robert Muelleri uurimise kohta. 22 kuud kestnud uurimise tulemusena ei avastatud kokkumängu president Donald Trumpi kampaania ja Venemaa vahel.

Ehkki USA demokraadid on nõudnud Muelleri raporti täielikku avaldamist, siis esialgu tuleb rahulduda justiitsministri neljaleheküljelise kokkuvõttega, mille põhjalt on võimalik esimesed kokkuvõtted teha. Toome siinkohal välja neli olulist punkti Barri kokkuvõttest.

Kokkumängu polnud

«Kokkumängu polnud» on Trump uurimise jooksul lõputult korrutanud. Nüüd on selge, et vähemalt siinkohal president ei valetanud. Raportis seisab: «Uurimise järel ei leitud, et Trumpi kampaaniameeskond oleks seotud vandenõudega või oleks Venemaa valitsusega valimistesse sekkumist koordineerinud.»

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / Scanpix

Venemaa sekkus valimistesse

Muelleri uurimisest selgus, et Venemaa mõjutas 2016. aasta presidendivalimisi peamiselt kahel viisil.

Esmalt tehti seda läbi Peterburi trollivabriku Internet Research Agency (IRA) ning teiseks Venemaa valitsuse korraldatud häkkimisoperatsioonide kaudu, millega koguti andmeid valimistulemuse mõjutamiseks. Eriprokurör esitas süüdistusi nii Vene trollivabrikuga seotud isikutele kui ka häkkeritele.

Õigusemõistmise takistamine

Ehkki Trumpi jaoks on uurimistulemuste avalikustamine suur võit, ei jõutud lõplikule seisukohale küsimuses, kas Trump takistas õigusemõistmist või mitte. Demokraadid usuvad, et endine Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor James Comey vallandati selleks, et juurdlust segada.

«Kuigi see raport ei leia, et president oleks kuriteo sooritanud, ei vabasta see teda ka süüst,» tsiteeris Barr Muelleri raportit.

Uurimine numbrites

Eriprokurör Mueller palkas uurimise jaoks 19 advokaati, keda toetasid 40 FBI agenti, luureanalüütikud, kohtueksperdid ja teised asjatundjad. Esitati rohkem kui 2800 kohtukutset, korraldati pea 500 läbiotsimist, paluti tõendeid 13 välisriigilt ning intervjueeriti umbes 500 tunnistajat.

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: TASOS KATOPODIS / AFP / Scanpix

---

Barri kokkuvõtte leiab SIIT.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles