Venemaa ja Hiina saatsid välja poole Põhja-Korea tööjõust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised Pyongyangi kingavabrikus.
Töölised Pyongyangi kingavabrikus. Foto: ED JONES / AFP / SCANPIX

Venemaa teatas ÜROle, et on saatnud riigist välja ligi kaks kolmandikku 30 000 Põhja-Korea töölisest, Hiina väitis, et saatis tagasi pea pooled põhjakorealased, kuid ei täpsustanud nende arvu.

ÜRO Julgeolekunõukogule esitatud raportites teatasid Venemaa ja Hiina, et on asunud täitma 2017. aastal vastu võetud resolutsiooni Põhja-Korea võõrtööjõu väljasaatmise osas.

Julgeolekunõukogu resolutsiooni kohaselt peavad kõik riigid selle aasta lõpuks põhjakorealastest töölistest vabanema, et takistada nii Kim Jong-uni režiimi rahastamist.

Ameerika Ühendriikide andmetel teenib Pyongyang ligi 110 000 välistöölise pealt umbes 500 mijonit dollarit aastas. Umbes 80 000 töölist on Hiinas, ligi 30 000 Venemaal.

Venemaa teatas nüüd, et 2018. aastal vähenes töölubadega põhjakorealaste arv riigis 30 023 inimeselt 11 490 inimeseni. Hiina teatas aga, et repatrieeris üle poole riigis töötavatest Põhja-Korea kodanikest täpsemaid arve esitamara.

Inimõigusametnik Marzuki Darusman märkis 2015. aastal, et välismaal töötavad põhjakorealased on tavaliselt tegevad kaevandus-, metsatöö-, tekstiilitootmise- ja ehitussektoris.

Venemaa ja Hiina raportid ei täpsustanud, mis elualadel välja saadetud põhjakorealased töötasid.

Inimõigusühendus Human Rights Watch on öelnud, et välismaal töötavate põhjakorealaste kohtlemine ei vasta rahvusvahelistele tööstrandarditele ning neil puudub väljendus- ja liikumisvabadus, samuti sunnitakse neid sageli pikkadele töötundidele ja isoleeritakse välismaailmast.

Põhja-Korea on väitnud, et välisriikides töötavad kodanikud teevad seda vabatahtlikult seaduslikel alustel ning neid ei ole tööle sunnitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles