Briti parlament lükkas May Brexiti-leppe taas tagasi (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May alamkoja hääletusel, kus tema Brexiti-lepe teist korda tagasi lükati.
Briti peaminister Theresa May alamkoja hääletusel, kus tema Brexiti-lepe teist korda tagasi lükati. Foto: UK Parliament/Jessica Taylo / imago images / Xinhua/Scanpix

Briti parlament lükkas reedel häältega 344-286 kolmandat korda tagasi peaminister Theresa May Euroopa Liidust lahkumise plaani, tõugates Brexiti kava üha enam määramatusse, vahendas BBC. 

Parlamendi alamkoja saadikud ei võtnud kuulda May palvet teha lõpp poliitilisele ummikseisule, mis on viinud Suurbritannia kriisi.

Lahkumisleppe järjekordne tagasilükkamine on uus hoop peaministrile, kes on kaotanud kontrolli nii valitsuse kui Brexiti-protsessi üle, ehkki oli valmis leppe vastuvõtmise nimel tagasi astuma.

Suurbritannia pidanuks esialgse arvestuse järgi lahkuma EL-ist reedel, 29. märtsil. Kuna Mayl ei õnnestunud EL-iga saavutatud lahkumisleppele parlamendi toetust saada, palus ta eelmisel nädalal Euroopa liidritelt ajapikendust.

Nüüd tuleb tal selgitada, mis järgmiseks juhtuma hakkab. EL on juba vihjanud erakorralisele tippkohtumisele 10. või 11. aprillil.

EL otsustas möödunud nädalal, et kui Briti parlament kiidab lahkumisleppe heaks, siis nõustustakse Brexiti edasilükkamisega 22. maini. Kui parlament lepet heaks ei kiida, on aega vaid 12. aprillini.

Kuna parlament lahkumisleppe taas tagasi lükkas, jääb kaks võimalust: Suurbritannia lahkub ilma leppeta või nõustub Brexiti pika edasilükkamisega, et mingi uus lähenemine leida.

EL-ist lahkumise edasilükkamise korral tuleb Suurbritannial läbi viia Euroopa Parlamendi valmised. May sõnul ei saa nõuda valijailt maikuistel europarlamendivalimistel osalemist, kui nad hääletasid kolme aasta eest EL-ist lahkumise poolt.

Ehkki leppeta lahkumise võimalus on alati olemas, on Briti parlament hääletanud korduvalt selle vastu, sest sidemete järsust läbilõikamisest kardetakse kaost.

Ametnikud peavad oma sõnul ikka veel võimalikuks, et May suudab lahkumisleppe enne 12. aprilli parlamendis läbi suruda, kuid üha enam on hakatud rääkima ennetähtaegsetest valimistest kui ainsast võimalikust väljapääsust.

Euroopa Liit kutsus kokku kriisikohtumise

Euroopa Liit kutsus reedel liidrid 10. aprilliks kriisikohtumisele ja hoiatas, et Suurbritannia lahkub ühendusest tõenäoliselt 12. aprillil leppeta.

«Seoses lahkumisleppe tagasilükkamisega alamkojas otsustasin ma kutsuda Euroopa Ülemkogu kokku 10. aprilliks,» ütles ülemkogu eesistuja Donald Tusk.

EL-i ametnikud ütlesid koha pärast lahkumisleppe mahahääletamist Briti alamkojas, et Brexit lükatakse edasi 12. aprillini, nagu eelmisel nädalal kokku lepiti.

Selleks ajaks peaks Briti peaminister Theresa may tulema välja uue plaaniga korrapäraseks lahkumiseks ja esitama selle kriisikohtumisel EL-i 27 liikmesriigi kolleegidele.

Ühe EL-i amentiku sõnul oodatakse brittidelt edasistest sammudest ainu andmist juba enne kriisikohtumist, et ülemkogul oleks aega neid vaagida.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja ütles, et 12. aprillil leppeta lahkumine on nüüd kõige tõenäolisem stsenaarium. 

«EL on valmistunud selleks alates 2017. aasta detsembrist ja on nüüd 12. aprilli südaööl leppeta lahkumiseks täiesti valmis,» sõnas ta.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles