Venemaa soovitab USA-l lõpetada Venezuela kriisi sekkumine (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova.
Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova. Foto: Sergei Savostjanov / TASS / Scanpix

Venemaa soovitas USA-l lõpetada Venezuela kriisi sekkumine ning kaitses otsust saata Venezuelasse Vene sõjaväelasi.

«Soovitame USA-l lõpetada Venezuela ähvardamine, selle majanduse lämmatamine ning tema tõukamine rahvusvahelise õiguse avaliku rikkumisena kodusõtta,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.

Reedel ärgitas USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton «läänepoolkerast väljaspool tegutsevaid toimijaid hoiduma sõjaliste varade Venezuelasse viimisest.»

Zahharova aga ütles laupäeval, et Venemaa ütles selgelt, et ei saada Venezuelasse sõjalist üksust.

Nädal tagasi maandus Venezuela pealinna Caracase kõrval asuvas lennujaamas kaks Vene sõjaväe lennukit, kust laaditi maha varustust ja sõdureid. Olukord suurendas rahvusvahelisi pingeid veelgi.

Vene ametnikud rõhutavad, et sõdurid tulid Venezuelasse pikaajalise sõjalist-tehnilise koostöö leppe alusel.

USA president Donald Trump nõuab Venemaalt Venezuelast «jalgalaskmist.» Venemaa vastas, et tema sõdurid jäävad Venezuelasse nii kauaks kui vaja. 

Venemaa ja Venezuela sõlmisid 2011. aastal sõjalise koostöö leppe, mis näeb ette Vene relvade müümise Venezuelale.

Vene sõjaväe spetsialistid näivad aitavat Venezuelal parandada tõrkuvat Vene õhutõrjesüsteemi S-300, ütles USA saadik Elliott Abrams reedel.

Varem laupäeval teatas Vene riiklik relvaekspordifirma Rosoboronexport, et avas sõdurite ja varustuse kohaletoomise järel Venezuelas sõjakopteripilootide väljaõppekeskuse.

Venezuela, Venemaa suurim klient Ladina-Ameerikas, on juba saanud «märkimisväärse koguse Vene relvi ja sõjatehnoloogiat,» ütles Rosoboronekspordi pressiesindaja.

USA ja rohkem kui 50 muud riiki tunnistavad Venezuela opositsioonijuhti Juan Guaidód ajutise presidendina. Venemaa ja Hiina toetavad president Nicolás Madurot.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles