Ecuadori president: Assange on asüülitingimusi korduvalt rikkunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecuadori president Lenín Moreno teisipäeval raadiousutlust andmas.
Ecuadori president Lenín Moreno teisipäeval raadiousutlust andmas. Foto: AFP / Scanpix

Ecuadori president Lenín Moreno ütles teisipäeval, et üle kuue aasta Ecuadori Londoni saatkonnas redutanud WikiLeaksi asutaja Julian Assange on asüülitingimusi korduvalt rikkunud.

Ecuadori president Lenín Moreno ütles teisipäeval, et üle kuue aasta Ecuadori Londoni saatkonnas redutanud WikiLeaksi asutaja Julian Assange on asüülitingimusi korduvalt rikkunud.

Assange palus saatkonnast varjupaika 2012. aastal, et vältida väljaandmist Rootsile, kus teda süüdistati vägistamises. Nüüdseks on Rootsi süüdistusest loobunud, kuid Briti võimud soovivad Assange´i endiselt vahistada kautsjonireeglite rikkumise eest.

Assange keeldub saatkonnast lahkumast, sest pelgab, et Suurbritannia annab ta üle USA-le, kus teda ähvardab vangistus Ühendriikide salajaste sõjaliste dokumentide ja diplomaatiliste kirjavahetuse avaldamise tõttu.

"Ta ei tohi valetada, rääkimata kontodesse häkkimisest ja telefonides erakõneluste pealtkuulamisest", ütles Moreno Ecuadori raadiole Assange'i asüülitingimustest rääkides.

"Assange on liiga sageli rikkunud kokkulepet, mis me tema ja ta juriidilise meeskonnaga sõlmisime," lisas president, kuid ei öelnud, kas Ecuador kavatseb asüüli tühistada.

Ecuadori valitsus on esitanud ÜRO eraelu puutumatuse eriraportöörile Joseph Cannatacile ametliku kaebuse, milles süüdistatakse WikiLeaksi Morenoga seotud eraviisilise info levitamises. Twitterisse ja Facebooki on tekkinud fotosid, videoid ja eravestlusi.

Moreno on sunnitud tõrjuma ka portaali inapapers.org ilmunud korruptsioonisüüdistusi ja ta on öelnud, et teab, kes on süüdistuste taga.

Assange'i ja Ecuadori saatkonna suhted on kuust kuusse halvenenud. Oktoobris kaebas ta Ecuadori kohtusse oma põhiõiguste väidetava rikkumise ja maailmale ligipääsu piiramise eest.

Quito süüdistas omakorda Assange'i, et too rikub kirjalikku lubadust mitte sekkuda Ecuadori välispoliitikasse.

Moreno kinnitas teisipäeval, et riik püüab Assange'i olukorrale lahendust leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles