Venemaa blokeeris ÜRO Julgeolekunõukogu Liibüa-avalduse (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjapealik Khalifa Haftari Liibüa Rahvusarmee võitlejad liikumas pealinna Tripoli poole.
Sõjapealik Khalifa Haftari Liibüa Rahvusarmee võitlejad liikumas pealinna Tripoli poole. Foto: Esam Omran Al-Fetori / Reuters / Scanpix

Venemaa blokeeris pühapäeval ÜRO Julgeolekunõukogu avalduse, mis oleks kutsunud Liibüa sõjapealiku Khalifa Haftari üksuseid peatama oma pealetungi Tripolile, teatasid diplomaadid.

Moskva nõudis, et ametlikus avalduses kutsutaks kõiki Liibüa jõude lahinguid peatama, kuid sellele muudatusele oli vastu USA, ütlesid julgeolekunõukogu diplomaadid.

Reedel kutsus ÜRO Julgeolekunõukogu ühises avalduses meediale Haftari isehakanud Liibüa Rahvusarmeed (LNA) peatama oma sõjategevuse.

Suurbritannia tegi seejärel ettepaneku, et 15-liikmeline julgeolekunõukogu võtaks vastu ametlikuma teksti, kuid sellele oli vastu Venemaa. Nõukogu avaldused võetakse vastu konsensuse alusel.

Brittide avaldus oleks kutsunud Haftari üksuseid peatama igasuguse sõjategevuse ja kõiki jõude deeskaleerimisele.

Avalduse projektis kutsuti võtma Liibüa rahu ja julgeoleku õõnestajaid vastutusele ning korrati toetust Liibüa valimisi käsitleva konverentsi korraldamisele sel kuul.

Venemaa on olnud koos Egiptuse ja Araabia Ühendemiraatidega Haftari kindel toetaja.

ÜRO toetatud Liibüa ühtsusvalitsus teatas pühapäeval, et Haftari üksuste pealetungis Tripolile on surma saanud vähemalt 21 ja haavata 27 inimest.

Naftarikas Liibüa libises kaosesse 2011. aastal, kui mässulised kukutasid NATO toel diktaator Muammar Gaddafi ning hiljem ka tapsid. Võimuvaakumit asusid täitma kümned relvarühmitused, kes on liidus kas ühtsusvalitsuse või riigi idaosas asuva administratsiooniga. Viimast toetab Haftar.

Korduvad katsed lahendada olukorda rahumeelselt on läbi kukkunud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles