USA valmistub kehtestama Euroopa Liidule tollitariife väärtuses 11 miljardit dollarit (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbus lennukite kered väljapanekul Prantsusmaal.
Airbus lennukite kered väljapanekul Prantsusmaal. Foto: FREDERIC SCHEIBER / EPA

USA president Donald Trumpi administratsioon teatas esmaspäeval, et valmistub kehtestama Euroopa Liidu importkaupadele tollitariife väärtuses 11 miljardit dollarit, sest liit pole lõpetanud lennukitootja Airbus subsideerimist.

USA on pidanud Maailma kaubandusorganisatsiooniga (WTO) kohtuvaidlusi Airbusi subsideerimise üle juba 2004. aastast saadik, süüdistades liitu ebaausates kaubandusvõtetes. Nimelt kahjustab Euroopa lennundushiiglase subsideerimine USA sõnul Ühendriikide konkurenti Boeingut.

«Vaidlemine on kestnud juba 14 aastat. Nüüd on aeg tegutseda,» ütles USA kaubandusminister Robert Lighthizer esmaspäeval. «Meie eesmärk on jõuda Euroopa Liiduga kokkuleppele. Kui blokk lõpetab kahjulikud subsideerimised, siis meie lõpetame ka tollid.»

Kui tollid tõepoolest kehtestatakse, siis lööks see uue mõra Washingtoni ja Brüsseli suhetesse. Esialgu on USA valmistanud siiski ette ainult nimekirja maksustamisele minevatest kaupadest. Kavandatavad uued tollid hakkavad peamiselt kehtima tsiviillennundusega seonduvatele toodetele, sealhulgas Airbusi lennukitele. Samas läheks maksu alla ka mitmed muud kaubad, nagu juust, jalgrattad, kööginoad ja värvipintslid.

Euroopa Liidule kehtestatud tollid erineks Hiina omadest selle poolest, et need põhineks WTO otsusel, mis on tehtud USA kasuks. Nimelt andis WTO 2018. aasta maikuus välja raporti, milles seisab, et Airbusi subsideerimine läheb vastuollu WTO reeglitega ning on tekitanud tõsist majanduslikku kahju konkurent Boeingule.

Boeing tervitas esmaspäeval administratsiooni otsust, öeldes, et nad on siiani pidanud Airbusiga konkureerima ebaausal turul. «Loodetavasti otsustab EL pärast tollitariifide nimekirja nägemist Airbusi subsideerimise lõpetada,» teatas ettevõte.

Allikas: WSJ

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles