Alžeeria parlament valis ülemkoja spiikri ajutiseks presidendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alžeeria ajutiseks presidendiks valitud ülemkoja spiiker Abdelkader Bensalah
Alžeeria ajutiseks presidendiks valitud ülemkoja spiiker Abdelkader Bensalah Foto: RAMZI BOUDINA / REUTERS / Scanpix

Alžeeria seadusandjad valisid täna ülemkoja spiikri ajutiseks presidendiks, sest 20 aastat võimul olnud riigipea Abdelaziz Bouteflika pani rahvameeleavalduste survel ameti maha.

Spiiker Abdelkader Bensalah presidendi kohusetäitjaks valimine on kooskõlas põhiseadusega, kuid ei vasta meeleavaldajate nõudmistele. Tänavatele tulnud rahvas tahtnuks, et ametist lahkuvad ka spiiker ja teised juhtivad poliitikud.

"Ma tahan töötada rahva huvide täitmise nimel," ütles 90 päevaks ametisse valitud Bensalah parlamendis.

"See on suur vastutus, mida põhiseadus minult nõuab," lisas 77-aastane poliitik.

Opositsioonierakonnad keeldusid Bensalah' valimist toetamast ja boikoteerisid istungit. Tänavatel avaldas tema vastu meelt mitusada tudengit.

Valitsusmeelne ajaleht El Moudjahid kirjutas täna enne parlamendiistungit, et Bensalah peaks presidendi ametikohast loobuma, sest "teda ei salli mitte ainult kodanikuliikumine, mis nõuab tema kohest lahkumist, vaid ka opositsioon" ja parlamendi mõlema koja mitmed poliitilised rühmitused.

Eelmisel reedel nõudis rahvas esimesel iganädalastest meeleavaldustest pärast Bouteflika tagasiastumisteadet, et võimuvahetusega jäetaks kõrvale ka Bensalah, konstitutsiooninõukogu esimees Tayeb Belaiz ja peaminister Noureddine Bedoui.

Protestiliikumine nõuab üleminekuvalitsust, mis viiks läbi põhjalikud reformid ja korraldaks vabad valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles