Ministrid: Kuusikuga juhtunu mõjub valitsuse mainele halvasti (27)

Copy
Uus valitsus andis esmaspäeval riigikogu ees ametivande.
Uus valitsus andis esmaspäeval riigikogu ees ametivande. Foto: Mihkel Maripuu

Mitu uue valitsuse ministrit taunisid täna koduvägivalda ja nentisid, et väliskaubanduse ja infotehnoloogia ministri Marti Kuusiku suhtes tekkinud kahtlused mõjuvad valitsuse mainele halvasti.

Tõe huvides mainime, et artikkel valmis enne seda, kui Marti Kuusik teatas enda tagasiastumisest.

Ratas: kus suitsu, seal tuld

Peaminister Jüri Ratas ütles teisipäeval ETV «Terevisioonis», et Kuusiku suhtes esitatud süüdistustest teada saades ta isegi uuris võimalusi tema ametisseastumisega viivitada, kuid see võimalus langes ära, kuna seadus ei näe edasilükkamist ette.

Keskerakonna esimees Ratas tunnistas, et nii nagu politseil ega teistel riigiasutustel ei ole ka temal mingeid andmeid Kuusiku väidetavast vägivallatarvitamisest oma abikaasa kallal ning seetõttu ei olnud tal alust ministrit tagasi lükata.

«Aga nagu vanarahvas ütles - kus suitsu, seal tuld,» kordas Ratas kaks korda intervjuu jooksul ning rõhutas vajadust asjas kiiresti selgust saada. Ratas ütles teisipäeval valitsuse kommunikatsioonibüroo vahendusel, et tal ei ole «Terevisioonis» öeldule midagi lisada.

Kiik: valitsusel on Kuusikul lasuvate kahtluste tõttu raske tööle asuda

Keskerakondlasest sotsiaalminister Tanel Kiik tõdes, et perevägivald on äärmiselt tõsine ja valus teema.

«Siin ei ole ruumi kahtlustele, sest iga selline juhtum annab sõnumi neile tuhandetele inimestele, kelle jaoks kodu on kahjuks kõige ebaturvalisem paik. Valitsusel on väga raske sisuliselt tööle hakata, kuniks minister Marti Kuusiku kohal lasuvad niivõrd tõsised kahtlused. Usaldan Eesti uurimisasutusi tõe kiirel väljaselgitamisel,» ütles Kiik.

Ta märkis, et viimastel aastatel on ministeeriumid ja ametid teinud tihedat ja läbimõeldud koostööd perevägivalla ennetamiseks ja tõkestamiseks ning see töö põhineb vastastikul usaldusel. Minister nentis, et kuigi üha rohkem inimesi pöördub politsei ja ohvriabitöötajate poole, on ka palju neid, kes erinevatel põhjustel abi otsida veel ei julge.

«Sotsiaalministrina soovin veel üle rõhutada, et abi on inimeste jaoks olemas. Lisaks politseile on olemas ööpäevaringne ohvriabitelefon 116 006, kus inimesi nõustatakse eesti, vene ja inglise keeles. Kes helistada ei saa või soovi, saavad kasutada veebivestluse võimalust aadressil www.palunabi.ee. Soovi korral on nõustamine anonüümne. Ohvriabisse saavad pöörduda kõik, ka ohvri lähedased,» ütles Kiik.

Lukas: kui jutud vastavad tõele, ei saa Kuusik ministrina jätkata

Isamaasse kuuluv kultuuriminister Tõnis Lukas ütles, et kui jutud koduvägivallast vastavad tõele, siis ei saa Marti Kuusik mingil juhul ministrina jätkata.

«Täna ütlen nii, et mees on oma sõnade ja tegude vääriline. Kui ta tunneb endal mingitki süüd, oleks olnud eile õige mitte riigikogu ette tulla ministrikandidaadina. Kui ta endal süüd ei tunne, peab asjale selgust heitma uurimine, mis on algatatud. Mina ei tunne minister Kuusikut nii hästi, et saaks kogemusele tuginedes tema sõnu ja tegusid hinnata. On väga õige, et on algatatud uurimine. Ta on ka ise kinnitanud, et ootab selle tulemusi. Kui see uurimine annab tulemuse ja siis saame tõe teada,» ütles Lukas.

Reps: kriminaaluurimine ei mõju valitsuse mainele hästi

Keskerakonda kuuluv haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles Kuusiku juhtumit kommenteerides, et igasugune perevägivald on absoluutselt lubamatu ja täiesti taunimisväärne.

«Rääkides konkreetsest juhtumist, siis enne lõplike hinnangute andmist on tarvis ära oodata uurimisorganite töö tulemus, aga selge on see, et ainuüksi kõnealuse uurimise algatamine ei mõju valitsuse mainele hästi,» ütles Reps.

Kokk: mina ei anna suuniseid, kuidas teine minister käituma peaks

Keskkonnaminister Rene Kokk ütles Kuusiku juhtumi kohta, et minister otsustab ise oma südametunnistuse ja teadmise järgi, mis tal kõige õigem teha oleks. «Mina ei anna suuniseid, kuidas üks või teine minister mingis olukorras käituma peaks,» ütles Kokk.

Aeg: enne kohtuotsust on erakonna otsus, kuidas olukord lahendada

Isamaa liige, justiitsminister Raivo Aeg ütles, et tegemist on loomulikult kahetsusväärse olukorraga ning kuna meedias on avaldatud tõsised kahtlused, tuleb kahtlemata kriminaalmenetluse käigus kontrollida, kas need vastavad tõele või mitte.

«Selleks ongi prokuratuur ja politsei alustanud uurimise. Vabariigi valitsuse seadus ütleb, et ministri volitused lõpevad süüdimõistva kohtuotsuse jõustumisel, eeluurimise järgus ei näe seadus ette kohustust tagasi astuda. Seega, kuni pole jõustunud kohtuotsust, on see erakonna sisemine otsus, kuidas nad sellise olukorra lahendavad,» ütles Aeg.

Luik: Kuusik oleks võinud ametisse astumisega oodata

Isamaasse kuuluv kaitseminister Jüri Luik ütles, et ta jagab erakonna esimehe Helir-Valdor Seedri  seisukohta, et minister Kuusik  oleks ametisse astumisega võinud oodata, kuni kõik faktid on välja selgitatud.

«Hetkel tuleb aga ära oodata kriminaaluurimise tulemused, koduvägivald on tõsine kuritegu. Lõplik otsus on peaministri kätes. Pole muidugi kahtlust, et praegune olukord mõjub valitsuse mainele halvasti,» ütles Luik.

Aab: karistamine peab põhinema tõestatud faktidel

Keskerakondlasest regionaalminister Jaak Aab mõistis otsustavalt hukka perevägivalla, nii vaimse kui ka füüsilise ja kõik selle ilmingud.

«Marti Kuusiku tegude ja käitumise suhtes on esialgu väited, mille suhtes on politsei algatanud uurimise. Loodan, et saame võimalikult kiiresti vastused esitatud süüdistustele. Kui need peaks leidma kinnitust, on sellised teod mitte ainult taunitavad, vaid ka karistatavad. Taunimine ja karistamine aga peab põhinema tõestatud faktidel,» ütles Aab.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles