Briti autotööstus võib leppeta Brexiti korral kukkuda 1980ndate tasemele

BNS
Copy
Jaguar Land Roveri tehas.
Jaguar Land Roveri tehas. Foto: Matt Crossick / Empics Entertainment

Ühendkuningriigi autotööstuse toodang võib leppeta Brexiti korral langeda tasemele, mida viimati nähti süngetel 80ndatel, hoiatas kohalik autotööstuse ühendus.

Hoiatuse taustal on Jaguar Land Roveri teade, et uusi Land Rover Defendereid võidakse hakata tootma Slovakkias, ehkki selle sammu põhjuseks ei toodud ÜK lahkumist Euroopa Liidust.

Briti Autotootjate- ja Turustajate Selts (SMMT) teatas, et halvim stsenaarium oleks leppeta Brexit, mille järel kehtiks kaubandusele Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglid.

Keskmiselt oleks tollimaksud siis 1,5 protsenti ja seega üpriski madalad, kuid autotööstuses ulatuks need kümne protsendini.

«Kui Suurbritannia EL-ist välja kukub ja WTO reeglitega pikemat aega jätkab, langeks ÜK autotootmine prognoosi järgi 30 protsenti vaid 1,07 miljonile ühikule 2021. aastaks, mis on sama tase kui 1980ndate kespaiga süngetel päevil,» manitses SMMT.

SMMT lisas, et kui lahkutakse soodsa leppe ja üleminekuperioodiga, siis langeks toodang tänavu 1,36 miljonile ühikule mulluselt 1,52 miljonilt ühikult. 2021. aastaks kerkis see taas 1,42 miljonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles