Prahas avaldasid tuhanded meelt justiitsministri ja valitsusjuhi vastu

Copy
Tuhanded inimesed avaldasid 6. mail Praha kesklinnas meelt valitsusjuhi ja uue justiitsministri vastu.
Tuhanded inimesed avaldasid 6. mail Praha kesklinnas meelt valitsusjuhi ja uue justiitsministri vastu. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / SCANPIX

Praha kesklinnas avaldasid tuhanded tšehhid eile meelt uue justiitsministri Marie Benešová ja valitsusjuhi Andrej Babiši vastu.

Meeleavaldajad kardavad, et eelmisel nädalal ametisse kinnitatud Benešová võib püüda peaministrit Euroopa Liidu abirahade väärkasutamise süüdistustest vabastada.

Babišit, 64-aastast põllumajanduskemikaalide magnaati ja ajakirja Forbes andmeil rikkuselt teisel kohal olevat Tšehhi kodanikku kahtlustatakse EL-i abirahade väärkasutamises kahe miljoni euro ulatuses. Väidetavalt kasutas ta raha luksusliku Kurepesa kuurordi ja farmi ehitamiseks Praha lähistele 2007. aastal.

Asjasse on segatud ka tema naine, naisevend ja tütar.

Süüdimõistmise korral võib peaministrit oodata kuni 10-aastane vangistus.

«Meie peaminister on varas, kes varastas raha EL-i toetustest ja Tšehhi riigi eelarvest,» ütles üks meeleavaldaja Dana Brunová AFP-le.

«Ta väänab seadust nii nagu tahab, et vältida minemist kohtusse, mis oleks kõige lihtsam asi teha. Kui ta on süütu, siis miks ta ei lähe kohtusse,» lisas ta.

Meeleavaldajad vilistasid ja skandeerisid «me ei ole pimedad». Nad kandsid Tšehhi lippe ja plakateid, millel kutsuti Babišit ja Benešovád tagasi astuma.

Tuhanded inimesed avaldasid meelt ka Brnos ja Ostravas.

Eelmisel nädalal korraldati üleriigiline protestiaktsioon Benešová vastu.

71-aastane Benešová oli justiitsminister ka aastatel 2013-2014 ning peaprokurör 1999-2005.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles