Järgmine Khashoggi: CIA väitel on saudid võtnud sihikule Norras elava aktivisti

Copy
Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salman.
Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salman. Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide luureagentuur CIA on hoiatanud Norrat, et riigis asüüli saanud tuntud araabia demokraatiaaktivist İyad el-Baghdadi võib olla ohus, kuna ta on häälekalt kritiseerinud Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmanit.

Norra võimud ilmusid el-Baghdadi koduuksele 25. aprillil ning toimetasid mehe turvalisse kohta, hoiatades teda, et teda ähvardab oht Saudi kuningriigist, kuid mis laadi ohuga on tegu, ei täpsustatud.

Aktivistile selgitati, et hoiatus oli Norra võimudele laekunud ühelt välismaa luureasutuselt. Briti ajalehe The Guardian andmeil oli selleks CIA.

«Mina mõistsin seda nii, et saudid kannavad minu peale vimma, aga kellelgi pole aimugi, mida nad kavatsevad teha,» ütles el-Baghdadi telefoniintervjuus Briti lehele.

Palestiinas sündinud aktivist İyad el-Baghdadi sai poliitilise varjupaiga Norras 2015. aastal.
Palestiinas sündinud aktivist İyad el-Baghdadi sai poliitilise varjupaiga Norras 2015. aastal. Foto: Youtube / Kuvatõmmis

«Nad kinnitasid, et võtavad seda väga tõsiselt. Nad tulid kohale ettevalmistatult,» kirjeldas aktivist Norra võimude tegevust. Mehe sõnul tuldi talle järele kahe meeskonnaga: üks toimetas ta turvalisse kohta ning teine tagas, et neile ei järgnetaks.

The Guardian võttis kommentaari küsimiseks ühendust Saudi Araabia saatkonnaga Washingtonis, kuid nende päringule ei vastatud.

El-Baghdadi on Palestiinas sündinud kirjanik, kes on aktiivne Twitteris ning sai tuntuks Araabia kevade ajal, kui ta hakkas jagama infot Egiptuse ülestõusu kohta. Tõlkides Araabiamaailma Twitteri-säutse inglise keelde ning kritiseerides sarkastilist kõnepruuki kasutades autokraatlikke riigijuhte, kogus ta kiiresti kümneid tuhandeid jälgijaid.

2015. aastal sai ta Norras poliitilise varjupaiga. Enne seda oli ta Araabia Ühendemiraatides vahistatud ning riigist välja saadetud ilma ametlikku süüdistust esitamata või kohtuprotsessi pidamata.

Alates sellest on Saudi Araabia kroonprints olnud sageli kirjanikul hambus. Mullu pärast ajakirjaniku Jamal Khashoggi kadunuks jäämist Istanbulis hoiatas el-Baghdadi lääneriike, et kui nad Mohammed bin Salmanit ei ohja, muutub ta aina ohtlikumaks. «Kui nad pääsevad puhtalt inimröövist, siis järgmiseks sammuks on mõrvad teie pealinnades, ning ma ei tee sugugi nalja,» kirjutas ta Twitteris.

Nüüdset ohuolukorda kirjeldades lausus mees, et järelikult on ta olnud oma tegevuses mõjus: «Kui nad ei taha mind tappa, pole ma teinud oma tööd.»

CIA edastatud hoiatus ei tähenda, et el-Baghdadi elu oleks otseses ohus, sest luureametil on seaduslik kohustus võimalikku ohvrit hoiatada, kui neil on usaldusväärset infot, mis viitab tapmise, vigastamise või röövimise võimalusele.

El-Baghdadi sõnul näitab see, et Saudi Araabia valitsus püüab vaigistada välismaal elavaid aktiviste, kroonprints Mohammed bin Salmani närvilisusele, kuna poliitiliselt aktiivsete välissaudide hulk on plahvatuslikult kasvanud. «Sellest on kujunemas Mohammed bin Salmani jaoks pikaajaline probleem,» lisas ta.

CIA pole juhtumit kommenteerinud ning Norra kaitsepolitsei väitel ei saa nemad asja avalikult arutada.

Ameerika Ühendriikides elanud The Washington Posti kolumnist Jamal Khashoggi tapeti Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis mullu oktoobris. CIA on korduvalt väitnud, et suure tõenäosusega oli tapatöö tellimise taga Saudi kroonprints isiklikult.

Saudi Araabia ajakirjanik Jamal Khashoggi leidis hirmsa lõpu oma sünniriigi konsulaadis Türgis.
Saudi Araabia ajakirjanik Jamal Khashoggi leidis hirmsa lõpu oma sünniriigi konsulaadis Türgis. Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles