EKRE jätab uue ministrikandidaadi homseni saladuseks (33)

Copy

Täna pärastlõunal kogunenud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhatus otsustas, kumb kahest ministrikandidaadist heaks kiidetakse. Ehkki otsus tehti täna, avalikustatakse kandidaadi nimi tõenäoliselt homme. 

EKRE juht Mart Helme ütles, et täna arutatakse juhatuses võimalikke kandidaate, neid on kaks, kuid nende nimesid veel välja ei öelda. «Sest ei ütle!» põhjendas Mart Helme, lisades, et asjad käivad oma protseduuri järgi.

«Me ei taha, et seda inimest hakatakse «paljaks koorima» juba enne, kui ta on mingisuguse positsiooni saanud,» põhjendas Helme. 

Ehkki eile märkis Helme usutluses Postimehele, et üks kandidaatidest on EKRE liige, siis täna tunnistas ta, et eksis selle faktiga. «Meil on erakonnas peaaegu 9000 inimest, ma arvasin, et ta on, aga ta ei ole,» selgitas ta. Küll aga lisas ta, kandidaadid on avaldanud valmisolekut erakonnaga liituda. 

Helme kordas täna üle, et üks kandidaatidest on mees, teine naine. «Mõlematel on suur administratiivne kogemus, mõlemal on IT-oskused ja mõlemal on teatud eeldused ka väliskaubandusega tegeleda,» kirjeldas Helme. Eile ütles Helme, et mõlemad on väga tugevad IT-spetsialistid. 

Niisiis kinnitas Helme, et täna otsustatakse kumma kandidaadi juhatus heaks kiidab. «Siis see kandidaat, see nimi läheb peaministrile kooskõlastuseks, peaminister laseb sellele inimesele teha taustakontrolli, et meil ei juhtuks nii, nagu meil ükskord juhtus,» sõnas Helme. 

«Ehkki ka sellele inimesele tehti taustakontroll,» viitas Helme ametist tagasi astunud endisele väliskaubanduse- ja IT-minister Marti Kuusikule.

«Ja kui see on tehtud, siis ma ütlesin, et kolmapäeval me tõenäoliselt saame selle nime välja käia. Aga enne, kui need asjad ei ole toimunud, me ei anna seda nime välja, et teie saaksite selle nime ümber spekuleerima hakata,» selgitas Helme. 

«Minu hinnangul kvalifitseeruvad seda tööd tegema, see on kõige olulisem. Mõlemad on väga tegusad inimesed, mõlemal on selja taga tegus karjäär nendes valdkondades, kus nad on tegutsenud. Selles mõttes arvan, et need inimesed on tublid. Ega ma muud teile praegu öelda ei saa,» kirjeldas Helme kahte kandidaati.

Helme sõnul arutab EKRE juhatus ka intrigeerivat ettepanekut ühe riigikogust välja jäänud erakonnaga liitumiseks. Tegemist on Rahva Ühtsuse Erakonnaga. «Seda ettepanekut me arutame: mida teeme, kas alustame läbirääkimisi, mis vormis ja kellega. On ilmselt natuke eksitav, kui seda peetakse endiselt Kristiina Ojulandi erakonnaks. On seal ju erakonna juhatus ja esimees vahetunud.» 

Mart Helme toonitas, et läbirääkimistele minemise küsimus on juhatuse otsustada, sealjuures pidas ta vajalikuks toonitada, et juhatus koosneb 14 liikmest, mitte ainult Mart ja Martin Helmest.

Kuigi juba liiguvad jutud, et ministrikandidaat võiks olla just Ojuland, siis Helme kinnitas juba päeval, et nii see pole.

Pärast koosolekut ei olnud Postimehega suhelnud EKRE juhatuse liikmed nõus avaldama, kes on uus ministrikandidaat ega sedagi, kas kandidaadi osas üldse jõuti kokkuleppele. Kui mitmed juhatuse liikmed jäid telefoni teel üldse tabamatuks, siis Siim Pohlak, Rein Suurkask ja Merry Aart ütlesid välja, et nemad täna ministrikandidaati puudutavatele küsimustele ei vasta. Aart soovitas helistada homme erakonna pressiesindajale. «Meil on kokkulepe, et erakonna pressiesindaja räägib. Või esimees,» sõnas ta. Suurkask ütles vaid, et RÜEga ühinemine tänasel koosolekul jutuks ei tulnud.

Juuni alguses on EKRE kongress. 

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles