Talupere pani oma saunamaja raha teenima

Silvi Lukjanov
Copy
Muraka talu perenaine Merit Sarv sõnab saunamaja terrassil istudes, et tulla võivad isegi lemmikloomaga pered, sest seltsilisi ootab ka nende sõbralik perekoer.
Muraka talu perenaine Merit Sarv sõnab saunamaja terrassil istudes, et tulla võivad isegi lemmikloomaga pered, sest seltsilisi ootab ka nende sõbralik perekoer. Foto: Silvi Lukjanov

Eelmise aasta jaanipäevast tuli Järvamaal üsna kõrvalises kohas asuval taluperel mõte pakkuda saunamaja kui kodumajutust. Kohe saabusid ka esimesed kliendid naaberriigist Lätist. Nüüdseks on tee pere saunamajja leidnud külalised Prantsusmaalt, Saksamaalt, Hispaaniast ja isegi Hiinast.

Türi valla Muraka talu pere arvas, et mis see saunamaja ikka enamasti tühjana seisab, käigu selles parem öömajalised. Kui kuueliikmeline pere ise eelistab saunas käimise asemel nautida elumajja ehitatud võimalusi, siis miks peaks ühekorruseline 60ruutmeetrine saunamaja suure eesruumi, WC ja vannitoaga seisma enamiku ajast niisama. Eelmise aasta jaanipäevast hakkaski perenaine Merit Sarv saunamajas kodumajutust pakkuma.

Talukohas peamiselt linde kasvatav ja mune müüv pereema nägi selles lisateenimisvõimalust, sest kõrvalises kohas metsade keskel elades on iga sissetulek teretulnud. „Maal peavad kõik asjad niisama seismise asemel raha sisse tooma. Kui mitte stabiilselt, siis vähehaaval,” sõnab ta.

Perenaine teab sedagi, et nende saunamaja on suuruselt võrreldav kolmetoalise korteriga ja seega sobilik ööbimiseks ka kolme lapsega perele. Selleks on seal kõik olemas ja kui majutamist vajab suurem seltskond, on ta valmis 50 meetri kauguselt pere elumajast madratseid juurde tooma. Seni pole vaja läinud.

Maal peavad kõik asjad niisama seismise asemel raha sisse tooma.

Esimene klient tuli kohe jaanipäevaks. „Niipea kui avalikustasin portaalis Airbnb võimaluse, broneeris selle perekond Lätis. Olime kõik üsna üllatunud,” lausub Merit Sarv. Lausa nii, et jaanipäevaks külla tulnud sõbrad tuli majutada elumajja.

Välisturistid valisid saunamaja ka edaspidi. Terve suvi oli majutussoove sedavõrd, et pere imestusel polnud otsa ega äärt. Kui eelmise aasta juulis olid kõik nädalavahetused broneeritud, tabasid nad end suisa mõttelt: kas sellist rahvarohkust me oma koju tahtsimegi. Tunti siirast rõõmu, kui järgnevatel kuudel jäi mõneks nädalavahetuseks hingetõmbeaega.

„Praegune majutussoovide tihedus sobib meile igati. Pakun ikkagi välja oma kodu, meil pole hotellimajutus, et kliente peaks iga päev käima. Isegi igal nädalavahetusel mitte,” kõneleb ta. „Mõni nädalavahetus võiks ju oma perega saunas käia või sõpradega saunaõhtuid pidada.”

Seda ei osanud pere kuidagi aimata, et välismaalased sellisest kodumajutusest puudust tunnevad. Seda enam, et Muraka talu asub küll ­­Tü­ri–Rapla maantee lähedal, aga lähim naaber on poole kilomeetri kaugusel ja poodi minekuks tuleb sõita 12 kilomeetri kaugusele Türile.

Kirju seltskond

Kõige rohkem on neil käinud prantslasi. Külalised pole mitte ainult seljakotirändurid. Näiteks Tallinnas inglise keele õpetajana töötav naine oma kaaslasega. Samuti on tuldud Hispaaniast ja Moskvast. Kaugemalt tulijad on hiinlased – seljakotirändurid aastavahetusel. „Saabusid jalgsi meie taluõuele, olid üsna väsinud olemisega. Olid tulnud Soomest Tallinna ja sealt mitme bussiga seigeldes jõudnud lõpuks kohale meie tallu aastavahetust pidama,” pajatab Sarv ühest erilisemast elamusest kodumajutuses. „Võtsime nad Türi ilutulestikule kaasa ja nad olid ülimalt rahul.”

Kui välismaalaste eksootikasoovist saab Sarv veel aru, siis eestlaste ööbimissoovid tekitavad rohkem imestust. „Järelikult pildid portaalis ja pakutav maahõng on nii atraktiivne. Me ise ei pruugi seda mõistagi siin sees elades,” arutleb ta.

Maale ööbima tulijad eelistavad rahu. Ükski Airbnb klient pole perenaise käest massaaži soovinud, kuigi teave on saunamajas olemas. Tulijad eelistavad olla omaette, saunatada ja grillida suplemiseks sobiliku tiigi kaldal. Lisatasu eest valitakse hommikusööki, aga perenaise õnneks harva. Nelja väikese lapse kõrvalt on paras lisakoormus teha nädalavahetustel hommikusööke ka saunakülalistele. „Need tuleb ju serveerida eriti ilusti ja kandikul koos kuuma kohviga,” selgitab ta. „Tegelikult teen ma seda siiski rõõmuga, sest olen tänulik kõigile klientidele, kes otsustavad tulla nautima meie maaidülli.”

Sarv usub, et üks põhjus, miks nende juures majutust valitakse, on võimalus tulla koos koeraga. Perel on küll endil ka koer, kuid väga sõbralik.

Rahulolu on vastastikune

Tagasiside pakutava majutuse kohta olnud vaid väga hea, see on Airbnb teenuse juures oluline. „Head tärnid peavad olema, kui kliendid on tõstnud sind hinnangutega supervõõrustaja tasemele, siis see toob ka uusi kliente,” teab Sarv.

Kodumajutuse juures on tähtis keeleoskus. Merit ja abikaasa Aivar saavad hakkama inglise, vene, soome ja mõneti isegi saksa keeles. Kõiki keeli peale soome on ka juba vaja läinud.

„Kõik ööbijad on olnud hästi toredad ja hoidnud meie elamist superhästi. Lähevad ära ja kõik jääb sama korda kui enne tulekut,” on Merit rahul.

Peamiselt jäädakse öömajale üheks, üksikud ka paariks ööks ja harvem pikemaks ajaks. Perenaine usub, et pakub vajalikku teenust. Aasta algus on olnud vaikne, veebruaris, märtsis vaid üksikud kliendid, kuid aprillist on juba märgata tõusu. „Sel aastal on meie saunamaja valitud juba kokku üheksal ööl.”

Ta teab, et tavaliselt broneeritakse ööbimine kõige rohkem nädal aega enne, pikemalt ette planeerijaid on harva. Samas on üks broneering siiani paigas eelmise aasta sügisest. „Paistab, et perekond Saksamaalt tuleb meie sauna elama lausa 23. juunist kuni 1. juulini. Tundub veidi ebareaalne, miks ühed sakslased peaksid tahtma meie saunas lausa seitse päeva ööbida, kuid kes teab,” sõnab ta. Kuna broneeringuid võib kuni 48 tundi enne ka kustutada, ta väga midagi ette ei planeeri. Ka peresaunaõhtuid mitte. Sõbradki teavad, et kindla võimaluse annab neile sauna broneering portaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles