Ekspert: Trump on tõstnud Hiinaga panused kõrgele

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Pakistani sõjaväelane valvamas projekti «Üks vöönd, üks tee» ehk Uue Siiditee jaoks väga tähtsat Gwadari sadamat, mida kontrollib 2059. aastani Hiina ettevõte.
Pakistani sõjaväelane valvamas projekti «Üks vöönd, üks tee» ehk Uue Siiditee jaoks väga tähtsat Gwadari sadamat, mida kontrollib 2059. aastani Hiina ettevõte. Foto: AAMIR QURESHI/AFP/Scanpix

Kui Ameerika Ühendriikide president Donald Trump näeb maailma nullsummamänguna, kus keegi võidab ja keegi kaotab, siis hiinlased hoopis «võit-võit»-koostööna, ütles Postimehele maineka Pekingi Tsinghua ülikooli ajakirjandusprogrammi kaasdirektor Richard Dunham.

Vaadates Hiina ja Ameerika Ühendriikide suhteid, on selge, et praegune USA valitsus on valinud Pekingiga suhtlemiseks agressiivse taktika. Kui mõelda aga kahe suurvõimu geopoliitilistele suhetele ja huvidele, siis kas tegelikult on Hiinaga suhtlemiseks üldse teisi võimalusi?

Ainus võimalus Hiina tähelepanu pälvida on olla karm. See on omaette küsimus, kas Trumpi kaoseteooriale tuginev lähenemine rahvusvahelistele suhetele on selle jaoks parim moodus.

Ma olen rääkinud paljude Ameerika ärimeestega, kes ütlevad, et neil on hea meel, et keegi suhetes Hiinaga viimaks range joone võtab. Samas ei nõustu nad tollide kehtestamise ja Trumpi sõnakasutusega. Aga kui poliitika toimib, on nad selle eest tänulikud.

Trumpi peamine etteheide eelmistele valitsustele ja mõlemale parteile on see, et nad ei olnud läbirääkimistel piisavalt karmid ega saanud Hiinalt vettpidavaid kokkuleppeid.

Minu jaoks on ainus küsimus, kas Trumpi lähenemine on efektiivne. Kui see on tõhus, väärib ta tunnustust ja see on hea ka Euroopale, sest tururegulatsioonid ning intellektuaalse omandi küsimused on ka Euroopale kasulikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles