USA kongresmen: Venemaa rünnak on tähtsam kui Watergate (11)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
USA esindajatekoja demokraat Mike Quigley Tallinnas. FOTO: Eero Vabamägi
USA esindajatekoja demokraat Mike Quigley Tallinnas. FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

Ameerika Ühendriikides valitsev polariseeritus on kõrgeimal tasemel kodusõjast alates ja paljuski halvab see Kongressi tööd ajal, mil Venemaa rünnaku tagajärgede kokkutõmbamisega ei ole kaugeltki ühele poole jõutud, rääkis Postimehele Tallinnas käinud USA Demokraatliku Partei kongresmen ja esindajatekoja luurekomitee liige Mike Quigley.

Te olete esindajatekoja luurekomitee liige ajal, mil Ameerika Ühendriigid tegelevad tõsise välisrünnaku järeltõugetega. Samas ei tõlgenda mitte kõik praegusi ohte ühtmoodi. Kui keeruline on töötada, kui Kongressis on väga vähe valmisolekut teist poolt kuulata?

Lugesin hiljuti Kongressi koostööhinnangu raportit aastast 1980, ja kui mõtleme vanadele headele aegadele, siis võib-olla neid vanu häid aegu ei ole kunagi olnudki.

Kui ma kümme aastat tagasi esimest korda ametivande andsin, siis esimene inimene, kes minuga pärast seda rääkima tuli, oli vabariiklasest kongresmen Mark Kirk, kes ütles, et kõik, mis siin tehtud saab, saab tehtud keskel ehk üksteisele vastu tulles. Mis on ka tõsi.

Riigis valitseva polariseerituse tõttu on inimesed kärmed süüdistama Kongressi. Kuid teatud mõttes peegeldavad saadikud lihtsalt oma valijate meelsust. Inimesed ütlevad: «Tee see ära, aga ära järele anna», mille peale võib küsida: kumba sa siis eelistad? Sest sisuliselt on tegu riigiga, kus kompromissid on ainus vahend millegi saavutamiseks.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles