Estonias jõuab lavale muusikal

Kultuuritoimetus
Copy
Neljapäeval, 7. veeburaril toimus Estonia teatri laval mais esietenduva kultusmuusikali «West Side Story» esmaesitlus.
Neljapäeval, 7. veeburaril toimus Estonia teatri laval mais esietenduva kultusmuusikali «West Side Story» esmaesitlus. Foto: Tanel Meos

24. mail esietendub rahvusooperis Estonia «West Side Story», Leonard Bernsteini muusikali toob lavale Georg Malvius. 

Tähelepanuväärne on, et Estonia annab publikule valida kahe keele vahel: eestikeelsete etenduste peaosalised on Hanna-Liina Võsa, Piret Krumm, Heldur Harry Põlda, Juss Haasma ja Tamar Nugis ning ingliskeelsete etenduste peaosalised on Jade Davies, Nicole Deon, Cameron Sharp, Davide Fienauri ja Jeronimas Milius. Esietenduse päeval jõuab publikuni ingliskeelne versioon.

 Hanna-Liina Võsa «West Side Story» esmaesitlusel.
 Hanna-Liina Võsa «West Side Story» esmaesitlusel. Foto: Tanel Meos

1957. aastal Broadwayl esietendunud «West Side Story» on tänapäevane «Romeo ja Julia» lugu, mis oma unustamatu muusika ja võimsa koreograafiaga muutis muusikaliteatri nägu. Inspireerituna Shakespeare'i tormilisest armastusloost ning seatuna 1950. aastate New Yorki, kus rivaalitsevad teismeliste jõugud, käsitles «West Side Story» esmakordselt muusikali ajaloos sotsiaalseid teemasid, sillutades teed muusikalidele «Les Miserables» ja «Rent».

Kõigi aegade suurim armastuslugu «West Side Story» on algusest lõpuni täis meeldejäävaid meloodiaid, mis garanteeris originaallavastusele Broadwayl 732 etendust ning kustumatu menu 1961. aastal valminud filmina.

Esimest korda oli «West Side Story» Estonia repertuaaris 54 aastat tagasi, mil selle tõi lavale Eri Klas, Helmi Tohvelman ja Vello Rummo ning peaosades särasid Harri Vasar ja Helgi Sallo. Viimati mängiti seda 25 aastat tagasi Linnahallis Eesti Muusikaakadeemia, Estonia, Tallinna Pedagoogikaülikooli ja AS ARISTO koostöös. Ühistöö tõid lavale Tarmo Leinatamm ja Neeme Kuningas, laval olid Toomas Tohert, Rauno Elp, Lauri Vasar, Ain Anger, Tiiu Laur jpt end tänaseks tuntuks laulnud lauljad.

25. augustil 2018 möödus 100 aastat armastatud helilooja, dirigendi, muusiku ja kultuurisaadiku Leonard Bernsteini sünnist. Ajavahemikul helilooja 99. sünniaastapäevast 101. sünniaastapäevani kantakse ülemaailmse festivali raames ette Bernsteini rohkem ja vähem tuntud teoseid.

Leonard Bernstein oli esimene Ameerika helilooja, kelle kuulsust võib võrrelda poplauljatest või filminäitlejatest superstaaride omaga. Dirigendina oli ta tuntud dramaatilise ja detailideni viimistletud käekirja poolest; muusikahariduse propageerijana tõi ta klassikalise muusika lähemale noortele, alustades koostöös New Yorgi filharmoonikutega 1958. aastal saatesarja «Noorte kontserdid»; heliloojana jõudsid tema teosed nii kontserdi- kui teatrilavadele ja kinoekraanidele.

«West Side Story»

  • Esietendus Rahvusooperis Estonia 24. mail 2019
  • Eestikeelsete etenduste peaosalised on Hanna-Liina Võsa, Piret Krumm, Heldur Harry Põlda, Juss Haasma ja Tamar Nugis
  • Ingliskeelsete etenduste peaosalised on Jade Davies, Nicole Deon, Cameron Sharp, Davide Fienauri ja Jeronimas Milius.
  • Teistes osades on Kaarel Targo, Silver Laas, Norman Salumäe, Karl-Erik Tamme, Maarius Pärn, Kärt Anton, Mihkel Tikerpalu, Kethi Uibomägi, Saara Kadak, Nele-Liis Vaiksoo, Reigo Tamm, René Soom ja Mart Laur
  • Idee autor Jerome Robbins
  • Libreto autor Arthur Laurents
  • Helilooja Leonard Bernstein
  • Laulutekstide autor Stephen Sondheim
  • Originaallavastuse lavastaja ja koreograaf Jerome Robbins
  • Originaallavastuse lavastajad Robert E. Griffith ja Harold S. Prince koostöös Roger L. Stevensiga

LAVASTUSMEESKOND:

  • Lavastaja Georg Malvius (Rootsi)
  • Dirigendid Lauri Sirp, Jüri Alperten, Kaspar Mänd
  • Kunstnik Ellen Cairns (Šotimaa)
  • Valguskunstnik Palle Palmé (Rootsi)
  • Koreograaf Adrienne Åbjörn (Rootsi)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles