Yle: Süürias Islamiriigi laagris on 44 soomlast (2)

BNS
Copy
Lapsed vaatavad läbi telgi aukude al-Hol  laagris.
Lapsed vaatavad läbi telgi aukude al-Hol laagris. Foto: ALI HASHISHO / Reuters / Scanpix Baltics

Süüria kirdeosas asuvas Islamiriigi (IS) laagris on 44 soomlast, ütles viis laagris viibivat Soome naist neljapäeval Soome rahvusringhäälingule Yle.

Yle ajakirjanikuga rääkinud naiste sõnul tahaksid nad koos oma lastega Soome naasta. Ühtekokku on laagris naiste andmeil 44 soomlast, kellest 11 on emad ja 33 nende lapsed.

Osa lastest on sündinud Süürias, märkisid naised. Nad ütlesid, et püüdsid IS-i piirkonnast juba varem lahkuda, kuid smugeldajate nõutava tasuta see ei õnnestunud.

Al-Holini laagrisse toimetati 70 000 inimest enne, kui äärmusrühmitus Islamiriik kaotas kevadel oma viimase tugipunkti Baghouzis.

Üks Yle kohatud naistest on varem avalikkuses esinenud Sanna nime all, andes aasta algul usutluse ka uudistekanalile CNN. Ta teatas juba tookord soovist Soome naasta.

Tollal ütles siseministeeriumi kõrge ametnik Tarja Mankkinen, et inimese pääsu oma kodumaale ei saa takistada, kui tal on Soome kodakondsus ja korras reisidokumendid. Mankkinen lisas siiski, et võimud soovivad tagasitulijate jälgimise alla võtmist.

Kaitsepolitsei analüütik Saana Nilsson märkis märtsis, et konfliktipiirkondadest oli Soome naasnud juba umbes 20 inimest. Esimesed tulid tema sõnul tagasi pettunuina, kuid viimaste puhul oli see ainus variant IS-i kalifaadi kokkuvarisemise järel.

Siseminister Kai Mykkänen on öelnud, et Põhjamaad soovivad IS-i ridades võidelnute üle kohut mõista rahvusvahelises kohtus, soovitavalt Lähis-Idas konfliktipiirkondade lähedal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles