Terrorismis süüdistatud hindurahvuslane valiti India parlamenti

Copy
Terrorismis süüdistatud käremeelne hindurahvuslane Sadhvi Pragya Thakur valiti India parlamenti.
Terrorismis süüdistatud käremeelne hindurahvuslane Sadhvi Pragya Thakur valiti India parlamenti. Foto: Raj Patidar / REUTERS / Scanpix

Terrorismis süüdistatud käremeelne hindurahvuslane valiti India parlamenti, nädal pärast seda, kui tema parteikaaslane peaminister Narendra Modi teda Mahatma Gandhi mõrvari patrioodiks nimetamise eest taunis.

Sadhvi Pragya Thakurit süüdistatakse osaluses 2008. aasta pommirünnakus mošee lähedal, kus hukkus kuus ja sai vigastada üle saja inimese.

Thakur oli süüdistuste tõttu üheksa aastat kinnipidamisasutuses enne kautsjoni vastu vabanemist 2017. aastal. Praegu ootab ta oma kohtuprotsessi algust.

Sellest hoolimata võitis 49-aastane naispoliitik Bhopali tööstuslinnas 62 protsenti häältest ja pääses parlamenti.

Thakur liitus võimuloleva Bharatiya Janata Parteiga (BJP) alles aprillis ja Indias põhjustas suurt avalikku vastuolu erakonna otsus ta kandidaadiks nimetada.

Vastuolu põhjustas ta ka oma kampaania käigus, kui nimetas India iseseisvuskangelase Mahatma Gandhi mõrvanud hinduäärmuslast patrioodiks.

See sundis ka peaminister Narendra Modit Thakuri vastu sõna võtma.

«Ta vabandas kommentaaride eest avalikult, aga isiklikul tasandil ma talle ei andesta,» ütles Modi.

Opositsiooniline Kongressipartei on mõistnud Thakuri hukka kui Modi valitsuse ajal pead tõstnud äärmusliku hindurahvusluse sümboli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles