Merkel soovib kiiret kokkulepet Euroopa Komisjoni järgmise juhi isikus

BNS
Copy
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn / AP/ Scanpix Baltics

Saksa kantsler Angela Merkel ütles, et soovib näha kiiret kokkulepet Euroopa Komisjoni järgmises presidendis, kelle isikus on tema kristlikud demokraadid (CDU) ja koalitsioonikaaslased sotsiaaldemokraadid (SPD) esialgu eri meelt. 

Merkel ütles esimestes märkustes pärast pühapäeval peetud Euroopa Parlamendi valimisi, et nii CDU ja selle sõsarpartei CSU kui ka SPD toetavad mõtet, et Euroopa Komisjoni president peaks olema poliitik, kes sellele ametikohale kandideeris. 

«Me tahame leida lahenduse võimalikult kiiresti, sest europarlament koguneb juuli alguses ja oleks mõistagi soovitav, kui meil oleks juba siis olemas ettepanek valitsus- ja riigijuhtidelt,» lausus Saksa kantsler. 

Merkeli konservatiivid toetavad Euroopa Komisjoni järgmise presidendina Euroopa Rahvapartei (EPP) esikandidaati Manfred Weberit, SPD aga europarlamendi Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni (S&D) esikandidaati Frans Timmermansi. 

EPP säilitas pühapäevastel valimistel europarlamendis suurima fraktsiooni, kuid kaotas üle 30 saadikukoha. Reeglina tuleb Euroopa Komisjoni president europarlamendi suurimast saadikurühmast. 

«Mida kiiremini me otsuse langetame, seda parem on see tuleviku jaoks,» lausus Merkel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles