Jeff ja Tim

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Jeff Buckley
Jeff Buckley Foto: Kaader videost

Mai lõpp 1997, Memphis, Tennessee. Jeff Buckley on tulnud siia oma teist albumit lõpetama. New Yorgis koos kuulsa Tom Verlaine’iga salvestamisest ei tulnud laulja arvates midagi välja.

Tuli muuta nii keskkonda kui ka suunda. Kohe hakkasid kohale jõudma ka Buckley bändikaaslased, et töö võiks alata. Aga enne veel otsustas ta teha ühe supluse Mississippi jões, kust kahe päeva pärast leiti ta surnukeha. Ta oli 30-aastane. Väidetavalt oli ta ujuma minnes laulnud Led Zeppelini lugu „Whole Lotta Love“ Kehast ei leitud ei alkoholi ega narkootikume, ka enesetapu võimalus olevat välistatud.

Eluajal ilmus talt ainult üks plaat, „Grace“ (1994), mis sisaldas peale omaloomingu kavereid nii erinevast muusikalisest skaalast kui Nina Simone, Benjamin Britten ja Leonard Cohen  tema „Hallelujah’st“​ kaverdas Buckley küll John Cale’i tribuutversiooni. Lahtiste struktuuride ja džässimaitsega gooti folk-rokk on selle kohta muu hulgas öeldud. Plaat, mida ei müüdud küll kõigepealt väga hästi, kuid kriitika tunnustas, kultus-jälgijaskond tekkis ja hiljem on see jõudnud enamikku „kõigi aegade 100 parimat rokiplaati“ nimistutesse. Nagu on Jeff Buckley jõudnud enamikku kõigi aegade parimate lauljate nimistutesse. Ühtlasi on jõudnud ta ka kõigi aegade ilusaimate inimeste nimistusse. Samuti on ta jõudnud nimistusse inimestest, kelle kohta on öeldud, et nad on korraga nii tagasihoidlikud kui ka edevad. Ka on Jeff Buckley jõudnud nende nimistusse, kes on pärast surma saanud USA nr 1 singli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles