Kushner: palestiinlased ei ole valmis end ise valitsema

Copy
USA presidendi Donald Trumpi väimehest nõunik Jared Kushner (paremal) 30. mail Jeruusalemmas Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga kohtumas.
USA presidendi Donald Trumpi väimehest nõunik Jared Kushner (paremal) 30. mail Jeruusalemmas Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga kohtumas. Foto: Kobi Gideon/EPA/SCANPIX

USA presidendi Donald Trumpi väimehest nõunik Jared Kushner ütles Washingtoni Lähis-Ida rahuplaani avaldamise eel tehtud usutluses, et palestiinlased ei ole veel valmis ennast ise valitsema.

Kushner ütles USA uudisteportaalile Axios antud intervjuus, et ei muretse selle pärast, kas palestiinlased usaldavad teda või mitte, kuna nad otsustavad selle põhjal, kas plaan parandab nende elu.

«Loodame, et nad muutuvad aja jooksul võimeliseks end ise valitsema,» ütles Kushner pühapäeva õhtul avaldatud usutluses. Enne kui Palestiina alad muutuvad «investeerimiskõlblikuks», peab seal olema tema sõnul õiglane kohtusüsteem, ajakirjandusvabadus, sõnavabadus ja valitsema sallivus kõigi usundite suhtes. 

Kushner lisas usutluses, et palestiinlastel peaks olema «enesemääramine», täpsustamata, kas ta peab silmas omariiklust või mõnd autonoomia vormi.

Trumpi nõunik ütles ka, et palestiinlaste vabastamine Iisraeli valitsuse või sõjaväe sekkumisõigusest «on kõrge latt». 

«Korraliku valitsemisstruktuuri ja julgeoleku puudumine ajal, kui inimesed elavad terrorihirmus, kahjustab palestiinlasi,» sõnas ta. 

USA on lubanud Lähis-Ida rahukava lähinädalatel avalikkuse ette tuua, kuid Iisraeli valimiste ja moslemite püha kuu ramadaani tõttu edasi lükatud avaldamishetk võib nihkuda veelgi hilisemale ajale, sest Iisraeli peaministril Benjamin Netanyahul ei õnnestunud valitsust moodustada ja ta oli sunnitud kuulutama välja ennetähtaegsed valimised.

Palestiinlased on kava juba tagasi lükanud, väites, et see on Iisraeli poole kaldu.  

Palestiina on USA valitsust boikottinud alates Trumpi tunamullusest otsusest tunnustada Iisraeli pealinnana Jeruusalemma.

Palestiina peab linna idaosa enda tulevase riigi pealinnaks.

25.-26. juunil korraldatakse Bahreinis rahukava majandusaspektidele pühendatud konverents, mida palestiinlased on lubanud boikottida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles