USA kongress kutsus Hiinat lõpetama vaikimist Tiananmeni ohvrite kohta

BNS
Copy
Vahimees Tiananmeni väljakul.
Vahimees Tiananmeni väljakul. Foto: Ng Han Guan / AP

USA esindajatekoda kutsus teisipäeval Hiinat lõpetama vaikimist Tiananmeni väljaku demokraatiameelse liikumise purustamise ohvrite kohta ning spiiker Nancy Pelosi rõhutas, et Ühendriigid ei unusta veresauna iialgi.

4. juunil möödus 30 aastat 1989. aasta veristest sündmustest - Hiina võimud saatsid tankid ja sõdurid suruma maha Pekingis Tiananmeni ehk Taevase Rahu väljakul toimunud demokraatiameelseid proteste. Surma said sajad või isegi tuhanded inimesed.

Esindajatekoja resolutsioonis kutsutakse Hiinat esitama Tiananmeni meeleavaldajate laialiajamise kohta «täielikku, läbipaistvat ja iseseisvat aruannet».

Ühehäälselt vastu võetud resolutsioonis kutsutakse Pekingit lubama Ühendriikidesse või teistesse riikidesse põgenenud Tiananmeni dissidentidel «tagajärgede ja kättemaksu riskita Hiinasse naasta».

Selles ärgitatakse Hiinat ka «peatama informatsiooni tsenseerimist ja arutelu Tiananmeni väljaku veresauna» kohta muuhulgas Konfutsiuse instituutides - keskused, mille tegevust Hiina on üle maailma ülikoolides toetanud.

Pelosi, kauaaegne inimõiguste eestkõneleja Hiinas, ütles, et annab Tiananmeni veresauna ohvrite emadele lubaduse.

«Täna ja kõigil ülejäänud päevadel kinnitame neile emadele, et me mäletame ja et nende laste kangelaslikkus jäädvustatakse ka edaspidi USA kongressi ametlikus ajaloos,» lausus Pelosi kongressi ja valitsuse Hiina komisjonile, mis jälgib inimõigusi riigis.

«Me peame mäletama, sest Hiina püüab endiselt ajalugu maha salata,» lausus demokraadist spiiker harvaesinevas esinemises kongressi komisjoni ees.

Ta väljendas ka muret, et Hiina on liikumas inimõiguste alal «vastupidises suunas».

«Maailmale on tähtis teada, et 30 aastat hiljem, ei ole me unustanud, mis toona juhtus, ja seda, et me teame, mis praegu on juhtumas ja et see mõjutab meie suhteid Hiinaga,» ütles Pelosi.

USA välisminister Mike Pompeo ütles esmaspäeval Tiananmeni veresauna 30. aastapäeva eelõhtul, et Washington on kaotanud sellele järgnenud 30 aasta jooksul lootuse näha Hiina ühiskonna avatumaks muutumist ja inimõiguste austamist riigis.

«Järgnenud aastakümnete jooksul lootsid Ühendriigid, et Hiina lõimimine rahvusvahelisse süsteemi viiks avatuma, sallivama ühiskonnani. Need lootused on luhtunud,» lausus Pompeo.

Hiina valitsus nimetas USA välisministri avaldust «hullumeelse lobaks ja lalisevaks mõttetuseks, mis jõuab vaid ajaloo prügikasti».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles