Portaal: Vene häkkerid varastasid ELi Moskva esinduse arvutitest seni teadmata hulgal infot (2)

Copy
Küberrünnak.
Küberrünnak. Foto: AFP / Scanpix

Arvatavalt Vene häkkerid tungisid Euroopa Liidu Moskva esinduse salastatud arvutivõrku ning varastasid sealt seni teadmata mahus infot, ilmneb meediale lekitatud dokumendist.

Teadaolevalt tuli juhtunu ilmsiks tänavu aprillis, kõigest loetud nädalad enne europarlamendi valimisi, kuid Euroopa välisteenistus (EEAS) polnud seda seni avalikustanud. Anonüümsust palunud allika sõnul on küberrünnaku taga Vene häkkerid.

Nüüd kinnitas EEAS-i pressiesindaja, et intsident leidis tõepoolest aset ning et välisteenistuse juhte on sellest informeeritud.

Lekkinud dokumendist nähtub, et esimene rünnak toimus 2017. aasta veebruaris, kuid EEAS sai juhtunule jälile alles tänavu aprillis. Tuvastati, et häkkerid suutsid tungida vähemalt kahte ELi esinduse arvutisse ning varastada nendest infot. Paraku pole ELi spetsialistid suutnud välja selgitada, kui suur oli andmelekke maht ja konkreetselt millist laadi infot häkkerid enda valdusesse said.

Anonüümse allika kinnitusel on küberrünnaku taga Vene häkkerirühmitused, ent ELi liikmesriike juhtunust ei teavitatud. Seevastu EEAS-i pressiesindaja teatas, et liikmesmaid küberkaitse kanalite kaudu siiski informeeriti.

Europarlamendi valimiste eel võttis EL vastu terve rea küberrünnakute vastaseid meetmeid. Muu hulgas töötati välja ka plaan võitluseks väljastpoolt ELi, sealhulgas Venemaalt lähtuva desinformatsiooni vastu. Samas ei ole osa liikmesmaid selles osas vajalikke meetmeid piisaval määral rakendanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles