USA senaatorid püüavad takistada Trumpi plaani müüa saudidele relvi

BNS
Copy
USA president Donald Trump sõjaväleastega.
USA president Donald Trump sõjaväleastega. Foto: Carlos Barria / Reuters/ Scanpix

USA senaatorid üle kogu poliitilise spektri astusid samme, et blokeerida president Donald Trumpi plaan müüa Saudi Araabiale ja Araabia Ühendemiraatidele 8,1 miljardi dollari eest relvastust.

Trumpi administratsioon teatas eelmisel kuul, et kasutab erakorralisi volitusi kongressi eiramiseks ja müüb Saudi Araabiale ja AÜE-le selle summa eest laskemoona, lennukite hoolduseks vajalikku varustust ja teisi sõjalisi komponente.

See samm ärritas seadusandjaid, kes usuvad, et neid relvi võidakse kasutada tsiviilisikute tapmiseks sõjast haaratud Jeemenis, kus saudide juhitav koalitsioon rünnakuid korraldab ja miljoneid inimesi ähvardab nälgimine.

Vabariiklasest senaator Lindsey Graham avaldas lootust «tugevaks parteiüleseks toetuseks» takistamaks müüki.

«Kuigi ma mõistan, et Saudi Araabia on strateegiline liitlane, ei saa eirata Mohammed bin Salmani käitumist. Nüüd ei ole aeg teha tavapärast äri Saudi Araabiaga,» ütles Graham viitega Saudi Araabia mõjukale kroonprintsile.

USA sõdurid 1. novembril möödunud aastal Süürias. 
USA sõdurid 1. novembril möödunud aastal Süürias. Foto: US Army / Reuters/ Scanpix Baltics

Välisminister Mike Pompeo ütles, et Valge Maja administratsioon ei järgi tavapärast protseduuri, mis näeb ette relvamüügitehingutele kongressi nõusoleku saamist. Ta põhjendas seda eriolukorraga, mida on põhjustanud Saudi Araabia piirkondlik rivaal Iraan Jeemeni huthimässuliste toetamisega.

Senaatorid lubasid võtta vastu mitteheakskiitvad resolutsioonid kõigi 22 relvakokkuleppe suhtes.

Edu võimalus pole aga kindel, kuna Trump saab panna veto igale sellisele resolutsioonile ning vetode ületamiseks on vaja nii senatis kui esindajatekojas vähemalt kahe kolmandiku rahvaesindajate toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles