Ratas: Rail Baltic ja elektrivõrkude sünkroniseerimine on olulised

BNS
Copy
Kõrgepingeliin
Kõrgepingeliin Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Peaminister Jüri Ratas arutas täna Vilniuses ametikaaslase Saulius Skvernelisega Rail Balticu ja elektrivõrkude sünkroniseerimise ajakava ning tulevikku, märkides, et need on Baltimaade jaoks üliolulised tulevikuprojektid.

«Oleme ühel meelel, et nii Rail Baltic kui elektrivõrkude Lääne-Euroopaga sünkroniseerimine vajavad kolme Balti riigi tihedat koostööd ja ühist eestvedamist. Rail Balticuga on oluline edasi liikuda võimalikult kiiresti, et sujuks koostöö ka Soomega ning rahastus EList oleks võimalikult kindel,» sõnas Ratas pressiesindaja teatel.

«Elektrivõrkude sünkroniseerimine tagab meie energiajulgeoleku ning aitab minna lähipiirkonnas üle täielikult avatud elektriturule. Selle ajani peame aga enda turuosaliste eest hea seisma ja kaaluma võimalusi kolmandatest riikidest ostetavale elektrile võrgutasude kehtestamiseks,» rõhutas Ratas.

Lisaks rääkisid peaministrid julgeolekupoliitikast, seal hulgas NATO õhuturbemissioonist Balti riikides ja Euroopa Liidu (EL) tulevasest eelarvekavast, strateegilisest tegevuskavast ja EL-i kõrgete ametikohtade täitmisest.

Strateegilisse tegevuskavasse on Balti riigid esitanud oma ühised ettepanekud, mis rõhutavad vajadust keskenduda julgeolekule, siseturu arendamisele koos andmemajandusega, ühenduvuste parandamise ja tugeva kaubanduspoliitikaga ning liidu laienemispoliitikale. Tippametikohtade puhul on Eestile oluline geograafiline tasakaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles