Kas Vabaerakond tõuseb tuhast? Erakond valib uue juhi (4)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Seni on Vabaerakonna juhiks kandideerimist kinnitanud Heiki Lill.
Seni on Vabaerakonna juhiks kandideerimist kinnitanud Heiki Lill. Foto: Kristel Vask

Pühapäevaselt üldkoosolekul valib Vabaerakond endale uue juhi. Seni kinnitamata andmetel Kaul Nurm erakonna juhiks uuesti ei kandideeri. Erakonna liidriks kandideerimisest on kindlalt teada andnud Eesti Maaülikooli doktorant Heiki Lill. 

Postimehele teadaolevalt peaks lisaks Lillele erakonna juhiks pürgima veel kaks vabaerakondlast. Teadaolevalt ei kandideeri Vabaerakonna praegune juht Kaul Nurm uuesti juhiks ega ka erakonna juhatusse. Ametlikku kinnitust temalt endalt pole Postimees saanud. «Aga kindlasti ta jätkab meiega,» sõnas Vabaerakonna juhatuse liige Vahur Kollom. 

Heiki Lill nõustub ajakirjaniku väitega, et Vabaerakonda pole «pildil» ammu näha olnud. «Me ei osalenud Euroopa Parlamendi valimistel. Toimetame edasi vaikselt, mõtleme järgmiste, kohalike valimiste peale (toimuvad aastal 2021 – A.P.),» sõnas Lill, lisades, et erakonnal on eesmärk tulla välja oma nimekirjaga. Lill ei näe ühinemist Roheliste erakonnaga. «Küll aga näen suurepärast võimalust koostööks.» Lille sõnul on huvi koostööks mõlemalt pool olemas. Detaile ta praegu avalikustama ei kippunud. 

Kui suure tõenäosusega näeb Lill ennast Vabaerakonna uue juhina? «Tsiteerides Matti Nykäneni, siis fifty-sixty,» vastas ta. 

Heiki Lill on Vabaerakonna liige aastast 2015. 

Pühapäeval peab üldkoosolekut riigikogu valimistel valimiskünnise alla jäänud ning parlamendi koosseisust lahkunud Vabaerakond. Raplas koguneva erakonna üheks oluliseks teemaks on põhikirjamuudatused ning uue juhi valimine. Lisaks valitakse erakonnale ka uus juhatus, revisjonikomisjon ja aukohus.

Põhikirjamuudatus näeb ette, et uued koosseisud valitakse senise aasta asemel kaheks aastaks. Üldkoosolekul otsustatakse ka, kas erakonnale valib juhi üldkoosolek või juhatus. 

On teada, et uuritakse koostöövõimalusi Rohelistega. Võimalikust liitumisest on veel vara rääkida, esmalt otsitakse koostöövariante ning vaadatakse, kui lähedased programmiliselt ollakse. 

Vabaerakond sai viimastel riigikogu valimistel 6461 häält ehk 1,2 protsenti häältest ning jäi alla valimiskünnise. Eelmistel riigikogu valimistel kogus erakond uue tulijana aga 8,7 protsenti häältest ning sai riigikogus kaheksa kohta. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles