USA saadab Lähis-Ida piirkonda tuhat lisasõdurit

Copy
Patrick Shanahan.
Patrick Shanahan. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

USA saadab seoses Iraani pingetega Lähis-Ida piirkonda tuhat lisasõdurit, teatas eile kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan.

"Väed saadetakse kaitse-eesmärgil, et vastu seista õhu-, mere- ja maapõhistele ohtudele Lähis-Idas," selgitas Shanahan.

"USA ei otsi Iraaniga konflikti," toonitati ametlikus avalduses.

"Lisasõdurite saatmise eesmärgiks on tagada meie teenistujate heaolu ja julgeolek regioonis ning kaitsta oma riiklike huve," lisati teadaandes.

USA avaldas esmaspäeval uued fotod tankerirünnakutest Omaani lahel, mis väidetavalt kinnitavad Iraani seotust nendega, edastas veidi enne Sahanahani sõnavõttu kohalik meedia.

"Toetudes videotõenditele on Iraan vastutav rünnaku eest ," edastas teiste seas telekanal CNN Pentagoni teadaannet.

Euroopa Liidu riigid kutsusid esmaspäeval ettevaatusele Iraani süüdistamises hiljutistes tankerirünnakutes.

Mitu Luxembourg´i kõnelustele saabunud EL-i välisministrit avaldas toetust ÜRO peasekretäri António Guterrese üleskutsele korraldada kahe tankeri plahvatuste asjaolude väljaselgitamiseks sõltumatu uurimine. 

USA president Donald Trump on öelnud, et Omaani lahel aset leidnud rünnakutele "on kirjutatud Iraani nimi" ning Suurbritannia on tunnistanud, et rünnakute eest vastutab "peaaegu täie kindlusega" Iraan. 

"Oleme kursis Ameerika ja Briti luure hinnangutega, mille kohaselt selles võib olla peaaegu kindel. Võrdleme neid oma infoga. Minu arvates tuleb selles küsimuses edasi liikuda äärmise ettevaatusega," ütles Saksa välisminister Heiko Maas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles