Advokaat: Morsi maeti Kairos perekonna juuresolekul

BNS
Copy
Mohamed Morsi.
Mohamed Morsi. Foto: Ahmed Omar/AP

Egiptuse esimene demokraatlikult valitud president Mohamed Morsi maeti täna pealinnas Kairos, ütles üks tema advokaate AFP-le päev pärast seda, kui endine riigipea kohtus kokku kukkus ja suri. 

«Ta maeti Medinat Nasris, Kairo idaosas, oma perekonna juuresolekul. Matusepalvus peeti Tora vanglahaiglas,» kus ta esmaspäeval surnuks kuulutati, ütles Morsi advokaat Abdel Moneil Abdel Maksoud. 

Morsi oli Egiptuse esimene demokraatlikult valitud president, kuid sai olla ametis ainult ühe turbulentse aasta pärast 2011. aasta ülestõusu. Relvajõud kukutasid 2012. aasta juuni lõpus ametisse astunud Morsi 2013. aasta 3. juulil.

Islamistist liider pandi võimult kukutamise järel otse vangi. Morsi käis kohut mitme hagi pärast. Nende seas olid Iraani, Katari ja islamiäärmuslike rühmituste nagu Hamas heaks luuramine. Lisaks süüdistati teda terroriaktide kavandamises.

Morsilt haaras võimu tollane relvajõudude ülem ja kaitseminister ning nüüdne president Abdel Fattah al-Sisi, kes asus Morsit toetanud Moslemivennaskonda maha suruma. Nüüdseks on vangis tuhandeid Morsi toetajaid ning sajad seisavad silmitsi surmanuhtlusega.

Morsi kukutamise järgsetel aastatel on järsult kasvanud pommi- ja relvarünnakud julgeolekujõudude vastu. Rünnakuid on eriti palju äärmusrühmituse Islamiriik kantsis Siinai poolsaarel.

Morsi turbulentse ametiaja tunnuseks olid sügavad lõhed Egiptuse ühiskonnas, halvav majanduskriis ning sageli veriseks pööranud opositsiooni meeleavaldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles