ÜRO: maailmas elab 2050. aastaks pea kümme miljardit inimest (2)

Copy
Suurem osa maailma rahvastiku kasvust langeb Indiale. Foto on illustratiivne.
Suurem osa maailma rahvastiku kasvust langeb Indiale. Foto on illustratiivne. Foto: SIPA/Scanpix

ÜRO hinnangul maailma rahvastik vananeb ja selle kasvutempo on aeglustunud, kuid prognooside järgi peaks see siiski kasvama praeguselt 7,7 miljardilt 2050. aastaks 9,7 miljardi inimeseni.

ÜRO majandus- ja sotsiaalosakonna rahvastiku divisjon teatas esmaspäeval aruandes «Maailma elanikkonna väljavaated» («World Population Prospects»), et umbes sajandi lõpu paiku võib inimeste arv jõuda 11 miljardini.

Raport maalib pildi tulevikust, kus käputäie riikide elanikkond kasvab plahvatuslikult ja oodatav eluiga pikeneb, samas kui sündimuse vähenemise tõttu üleilmne rahvastiku kasvutempo aeglustub.

Ennustuste järgi tuleb kuni 2050. aastani rohkem kui pool rahvastiku juurdekasvust üheksast riigist. Kahanevas järjekorras on need India, Nigeeria, Pakistan, Kongo, Etioopia, Tansaania, Indoneesia, Egiptus ja USA.

Samal ajal kahaneb maailma rahvarohkeima riigi Hiina elanikkond 2019. ja 2050. aasta vahel 2,2 protsenti ehk 31,4 miljoni inimese võrra.

Kokku on alates 2010. aastast vähese sündimuse tõttu vähenenud elanikkond vähemalt ühe protsendi võrra 27 riigis või territooriumil.

Aruandes lisatakse, et surmade arv on sündide arvust suurem Eestis, Itaalias, Jaapanis, Saksamaal, Serbias, Ukrainas, Ungaris, Valgevenes ja Venemaal, kuid vahe kaetakse sisserändega.

Üleilmne sündide arv, mis vähenes 1990. aasta 3,2 sünnilt naise kohta 2019. aastaks 2,5-le, langeb 2050. aastaks 2,2-le.

See on lähedal elanikkonna taastootmiseks ning pikaajalise elanikkonna vähenemise vältimiseks vajalikule 2,1 sünni miinimumile, juhul kui sisserännet ei toimu, ütleb ÜRO.

Aruandes ennustatakse ka, et oodatavat eluiga ootab üldine pikenemine. See toimub ka vaesemates riikides, kus oodatav eluiga on üleilmsest keskmisest seitse aastat lühem.

Üleilmne keskmine oodatav eluiga on praegu 72,6 aastat, kuid 2050. aastaks peaks see pikenema 77,1 aastani. 1990. aastal oli näitaja 64,2 aastat. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles