Eesti ja Läti peaministrid soovivad alkoaktsiisi sõjakirve maha matta (8)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Jüri Ratas riigikogus.
Jüri Ratas riigikogus. Foto: Tiina Oja / PM/Scanpix Baltics

Eesti ja Läti peaministrid on valmis kohtuma, et arutada aktsiisipoliitika kooskõlastamist. Läti peaminister Krišjanis Karinš heitis sel nädalal Eestile ette omavoli alkoholiaktsiisi langetamisel, Euroopa Ülemkogu koridorides omavahel sel teemal suhelnud Karinš ja Eesti peaminister Jüri Ratas soovivad erimeelsused sõbralike naabrite kombel lahendada, kirjutab ERR.

«Ma ütlesin ka Läti heale ametikaaslasele, et Eesti ei pea Lätiga sõda ja meie jaoks on Läti sõbralik ja väga lähedane naaberriik, kus me tahame arendada häid suhteid, nii et meie poolt sõjakuulutust ei tule Lätile. Kindlasti sellel teemal mina olen valmis kohtuma, aga mitte sõjameelses olukorras, ikka rahumeelses olukorras,» kinnitas Ratas soovi probleem lõunanaabritega lahendada.

Ka Karinš ütles, et peaministrid peavad maha istuma ja otsustama, kas piirkonnas soovitakse madalat aktsiisi, keskmist aktsiisi või kõrget aktsiisi. «Ma arvan, et me kõik tahame samasugust maksu, et me ei võistleks selles, kus on odavam alkohol,» toonitas Karinš.

Läti algatas kiirkorras seaduseelnõu menetlemise, et langetada kange alkoholi aktsiisitaset samal ajal, mil Eesti. Eelmisel neljapäeval läbis eelnõu esimese lugemise. 

Läti seimi eelarve- ja rahanduskomisjon esimees Martins Bondars on öelnud, et Eesti otsus järsult alkoaktsiisi langetada mõjutab tööhõivet Läti piirialadel ja riigieelarvet, mistõttu on vaja kiireid vastumeetmeid. 

Seadust toetas esimesel lugemist 61 seimisaadikut, vastu hääletas kaheksa.

Eelnõu järgi langetatakse 1. juulist kange alkoholi aktsiisimäära umbes 15 protsendi võrra.

Praegu on see 1840 eurot 100 liitri absoluutalkoholi kohta ja see pidanuks tõusma 2025 euroni. Muudatusettepaneku järgi langetatakse see aga 1564 eurole. Muudatus võib jõustuda päev pärast selle avaldamist.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles