Küsitlused näitavad Putini populaarsuse kohta kõigi aegade madalseisu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läheb lahti! Putin saabub otse-eetri stuudiosse.
Läheb lahti! Putin saabub otse-eetri stuudiosse. Foto: SCANPIX

Vene peaministri Vladimir Putini populaarsusreiting on värskete küsitluste järgi langenud kõigi aegade madalamale tasemele.

Liberaalse meedia väitel on Venemaa pärast meeleavalduste puhkemist libisemas Putini haardeulatusest välja, vahendas AFP.

Eile leidis aset Putini kaubamärgiks kujunenud otse-eeter, kus ta naljatas meeleavalduste üle ja tunnistas, et ei mõistnud valgete lindikeste tähtsust ning pidas neid kondoomideks.

Vaatamata silmnähtavatele püüdlustele esitleda venemaalastele endast uuemat ja demokraatlikumat versiooni, tõi 4,5-tunnine otsesaade selgelt esile lõhe ühiskonna ootuste ning Putini võimetuse vahel muuta suunda.

«Tema stiil on aegunud ja naljad pole lõbusad,» kirjutab Vedomosti. «Kondoomide võrdlemine valgete lindikestega ja süüdistused meeleavaldajate kinnimaksmisest polnud ei kenad ega nutikad.»

Tuntud kommentaator Mihhail Fišman kirjutas Vedomostis, et Putin pole mõistnud tõsiasja, et protestimeeleolud on suurel määral suunatud tema isiku vastu.

«Seepärast võib tema isikule tuginev poliitiline kriis kiireneda ja päris nobedalt,» kirjutas ta.
Opositsioon plaanib korraldada järjekordse rahvakogunemise Moskvas 24. detsembril. Ürituse Facebooki lehel on juba vähemalt 24 000 inimest kinnitanud oma osalust.

Hiljutiste küsitluste järgi võib oletada, et rekordmadalale langenud populaarsuse tõttu ei selgu Putini võit sugugi mitte 4. märtsil toimuvate presidendivalimiste esimeses hääletusvoorus.

Ülevenemaalise Avaliku Arvamuse Uurimise Keskuse (VTsIOM) värske uuringu järgi koguks Putin praegu 42 protsenti poolthäältest ja see tähendaks teise vooru vajalikkust.

Aastal 2004 kogus Putini esimeses voorus enam kui 70-protsendise toetuse.

Putini lähimaks rivaaliks peetakse kommunistide liidrit Gennadi Zjuganovit, keda toetab umbes 11 protsenti venemaalastest. Taolise soosingu juures on selge, et kui teises voorus kohtuvad Putin ja Zjuganov, siis väljub sealt võitjana Putin.

Avaliku Arvamuse Fondi (FOM) hiljutine küsitlus näitas, et Putinit usaldab täielikult 44 protsenti venemaalastest. Novembris oli neid 46 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles