Nõrk majandus õõnestab Venemaa suurriiklust (8)

Kristi Raik
, Eesti Välispoliitika Instituudi direktor ja Turu ülikooli rahvusvahelise poliitika dotsent
Copy
Ukrainas Lvivi linnas tähistatakse Hiina uue aasta saabumist. Hiina on viimastel aastatel hõivanud aina suuremat osa Ukraina majandusest.
Ukrainas Lvivi linnas tähistatakse Hiina uue aasta saabumist. Hiina on viimastel aastatel hõivanud aina suuremat osa Ukraina majandusest. Foto: Mykola Tys/Epa

Hiina hingab Venemaa kuklasse Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias.

Nõrka majandust on nimetatud Venemaa Achilleuse kannaks. Venemaa riiklik kogutoodang on väiksem kui Itaalial või Kanadal ja Moskva on kaotanud oma majandusliku juhtpositsiooni endise Nõukogude Liidu territooriumil. Naftal ja gaasil põhinev majandusmudel ei ole jätkusuutlik, vaid satub tulevikus üha suurematesse raskustesse globaalse energiasektori muutudes. Majanduslik nõrkus võib lisada survet kasutada Venemaa suhtelist tugevust, milleks on sõjaline jõud.

Majanduse allakäik oli omal ajal üks peamisi põhjusi, miks Nõukogude Liit lagunes. 1980ndate lõpul ja 1990ndatel oli Venemaa majanduslikult tugevalt sõltuv lääneriikidest. Viimaste pakutud majandusreformide retsept andis tulemuseks kaootilise erastamise, ebavõrdsuse järsu kasvu ja rahva sügava rahulolematuse.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles