Laulu- ja tantsupeo korraldajad kutsuvad heiskama Eesti lippe

BNS
Copy
Laulupeo proov
Laulupeo proov Foto: Mihkel Maripuu

Laulu- ja tantsupeo kunstilised juhid ja korraldajad kutsuvad eestimaalasi heiskama eeloleval nädalavahetusel laulu- ja tantsupeo «Minu arm» tähistamiseks rahvuslippe.

Valitsuse otsusega kuulutati 6. juuli ka ametlikult ühekordseks lipupäevaks, teatas peo pressiesindaja.

Valitsus otsustas kehtestada ühekordse lipupäeva 6. juuli 2019, et tähistada 150-aastast laulupeotraditsiooni. Korralduse kohaselt heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud.

Idee kutsuda inimesi üles heiskama laulu- ja tantsupeo päevadel rahvuslippe tekkis juba kaks aastat tagasi toimunud XII noorte laulu- ja tantsupeo meeskonnal ning toona tulid paljud eestimaalased ka selle üleskutsega kaasa. Nüüd näib, et lipu heiskamisest eesti rahva suurima peo ajal on kujunemas ilus traditsioon, mis usutavasti saadab ka järgnevaid laulu- ja tantsupidusid.

«Kuigi laulu- ja tantsupidu toimuvad Tallinnas, on see ikkagi osa igast külast, alevist ja linnast, kust tuhanded peolised saabuvad. Me ehime end peoks rahvarõivastega ja samamoodi võiksime kaunistada kodukohad sinimustvalgete lippudega, et suve suursündmus jõuaks tõepoolest üle kogu Eesti,» sõnas 2017. aasta noortepeo eel helilooja ja dirigent Rasmus Puur.

«Tänavu möödub esimesest laulupeost 150 aastat, 85-aastane tantsupidu toimub 20. korda ning Eesti sinimustvalge lipp sai äsja 135-aastaseks. Need kolm sümbolit on moel või teisel puudutanud meist igaüht ning kannavad edasi väärtusi, mida tasub hoida sügaval südames ning jagada rõõmuga edasi ka järgmistele põlvedele – olgu laulu, tantsu või lipu heiskamisega,» tõdesid XXVII laulu- ja XX tantsupeo kunstilised juhid.

Eesti Lipu Seltsi eestvedamisel kaunistavad ka lauluväljaku raadiotorni kolm suurt sinimustvalget rahvuslippu.

Eesti lipu seaduse kohaselt on igaühel õigus heisata ja kasutada Eesti lippu. Eesti lipp heisatakse päikesetõusul, kuid mitte hiljem kui kell 8.00 ja langetatakse päikeseloojangul, kuid mitte hiljem kui kell 22.00. Lipp koos vardaga kinnitatakse hoonele või hoone katusele või heisatakse lipumasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles