«Ei» leppeta Brexitile: Suurbritannias keelati parlamendi töö peatamine

Copy
Boris Johnson kalaga.
Boris Johnson kalaga. Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Suurbritannia rahvasaadikud võtsid vastu eelnõu, mille kohaselt ei ole tulevastel valitsustel võimalik ilma leppeta Brexiti läbisurumiseks parlamendi tööd peatada.

Eelnõu kohaselt ei ole võimalik peatada parlamendi tööd 9. oktoobri ja 18. detsembri vahel.

Seadusmuudatus võeti vastu ootamatult suure 41 häälelise enamusega. Muudatust pooldas 315 saadikut, vastu oli 274.

Üks toetajatest – kultuuri, meedia ja spordiminister Margot James – loobus ametist, et eelnõu poolt hääl anda.

Muudatust nähakse vastuseisuna Boris Johnsoni ähvardusele, et ta võib valitsusjuhiks saades leppeta Brexiti läbisurumiseks parlamendi töö ajutiselt peatada.

Johnson on selge favoriit peaminister Theresa May mantlipärija kohale Konservatiivse Partei juhi ja Suubritannia peaministrina. Endine välisminister on keeldunud välistamast, et võib kasutada leppeta Brexiti läbisurumiseks 31. oktoobril parlamendi töö peatamist.

Jeremy Hunt, Johnsoni rivaal parteijuhi kohale, on parlamendi töö peatamise välistanud.

Seadusmuudatuse suur pooldamine rõhutab tõsiasja, et Johnsonil võib osutuda keeruliseks Brexitit enda näo järgi ellu viia. Samuti võib tal tekkida probleeme parlamendi alamkojas, kus sisemiselt lõhestunud tooridel ei ole selget enamust.

Kui 31. oktoobri tähtaeg jõuab kätte ilma, et parlament oleks heaks kiitnud leppe Suurbritannia valitsuse ja Euroopa Liidu vahel, peab Ühendkuningriik ilma leppeta EL-ist lahkuma.

Parlamendisaadikud on järjepidevalt leppeta lahkumise vastu hääletanud, kuid peaminister võib üritada sellest mööda hiilida ja parlamendi töö ajutiselt enne Brexiti tähtaega peatada, võttes nii parlamendilt võimaluse leppeta lahkumine tõkestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles