Superenamuseta jäänud Abe lubab siiski Jaapani põhiseadust muuta

Copy
Jaapani peaminister Shinzo Abe.
Jaapani peaminister Shinzo Abe. Foto: EPA/Scanpix

Jaapani peaminister Shinzo Abe lubas esmaspäeval, et ei loobu kavast muuta riigi patsifistlikku põhiseadust, kuigi võimukoalitsioon ei saavutanud ülemkoja valimistel «superenamust».

Abe koalitsioon säilitas eilsetel valimistel ülemkojas enamuse, kuid ei suutnud saavutada kahe kolmandikulist enamust põhiseaduse muutmiseks.

«Kahe kolmandiku künnis nii alam- kui ülemkojas on äärmiselt kõrge,» tõdes Abe pressikonverentsil.

«Tahan tulla välja reformiplaaniga, mis saaks nii alam- kui ka ülemkojas kahe kolmandiku saadikute toetuse sõltumata võimukoalitsiooni ja opositsiooni vahelisest piirist,» lisas ta. 

Abe on juba pikka aega lootnud muuta põhiseadust, mis keelab sõda pidada ja sõjaväge omada.

Üldsuse toetus põhiseaduse muutmisele on väike ning ka võimukoalitsiooni ridades on selles kahtlejaid.

Eksperdid on öelnud, et kuna koalitsioonis ei ole peaministri plaanide osas üksmeelt, ei muuda superenamuse puudumine kuigivõrd Abe kalkulatsioone.

«Superenamuse kaotamine ei ole Abe jaoks tingimata suur tagasilöök,» kirjutas analüütik Tobias Harris konsultatsioonifirmast Teneo.

«Vastupidi, juhtides koalitsiooni järjekordse valimisvõiduni -- LDP (Liberaaldemokraatliku Partei) liidrina juba kuuendani seitsme aasta vältel -- on ta kindlustanud oma positsiooni Jaapani poliitilise süsteemi tipus.»

Abe LDP ja tema koalitsioonipartner Komeito võitsid pühapäevasel hääletusel saadaval olnud 124 kohast senatis 71. Kaks erakonda juba kontrollivad 70 kohta 245-kohalise ülemkoja teises pooles, mille osas valimisi ei peetud.

Esmakordselt 1995. aastast alates jäi ülemkoja valimiste osalus alla 50 protsendi.

Pühapäevane valimistulemus tähendab, et Abest saab tõenäoliselt hiljem sel aastal riigi kõige kauem ametis olnud peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles