Keegi ei tea, kus on Eesti tudengisatelliit

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Tudengisatelliit Koit
Tudengisatelliit Koit Foto: Agu Leinfeld, AS Datel

Juuli alguses startis kanderaketiga Sojuz Vostotšnõi kosmodroomilt Maa orbiidile tehnikaülikooli uue põlvkonna tudengisatelliit Koit, kuid praeguseks pole veel selge, kus see täpselt on.

«Me katsume temaga sidet kätte saada. Probleem seisneb selles, et korraga visati välja palju väikesi satelliite. Neid jälgitakse maalt, kuid hetkel ei ole veel päris selge, milline objekt täpselt milline satelliit on, ja sestap ei teata ka, milline üleval hõljuvast parvest eestlastele kuulub,» rääkis portaalile Geenius ülikooli kosmosevaldkonna juht Rauno Gordon,

Gordoni sõnul on säärane teadmatus tavaline, eriti just siis, kui orbiidile lükatakse korraga palju väikeseid satelliite.

Seda, millal Eesti satelliidi asukoht selgub, loodab meeskond teada saada lähiajal.

Rauno Gordoni sõnul on Koit uue põlvkonna tudengisatelliit.

«Kõige tähtsamaks ja innovaatilisemaks katseks on niivõrd väikesel satelliidil kõrgsagedusliku andmeside kasutamine. Satelliidil on väike x-riba raadiosaatja ning sellele on Maal kuulajaks seatud suur 5-meetrise diameetriga kõrgsageduslik paraboolantenn TalTechi Mektorys. Teiseks oluliseks testiks on tõrkekindla arvuti-arhitektuuri katsetamine, mis peaks kosmoses radiatsioonist tulenevatest arvutusvigadest hoolimata suutma edasi töötada,» selgitas Gordon satelliidi kosmosesse lennutamise päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles