Boris Johnson päris võitluse mitmepealise lohega

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Värske Konservatiivse Partei esimees Boris Johnson võib küll võidu üle rõõmustada, kuid nii keerulise stardipositsiooniga on edukas peaministripõli ebatõenäoline. FOTO: Aaron Chown/AP/Scanpix
Värske Konservatiivse Partei esimees Boris Johnson võib küll võidu üle rõõmustada, kuid nii keerulise stardipositsiooniga on edukas peaministripõli ebatõenäoline. FOTO: Aaron Chown/AP/Scanpix Foto: Aaron Chown/AP/Scanpix

Hoolimata oma kunagi lausutud sõnadest, et Briti peaministriks saamisest tõenäolisem oleks ümber sündida külmikusse unustatud oliivina, võtab Boris Johnson täna Theresa Maylt üle Downing Street 10 sümboolse võtme. Sellega algab Johnsoni võitlus lohega, kelle üks päid on Brexit, teise kaela otsast vaatab vastu lõhestunud kodupartei ning kolmandalt kiikab alla Ühendkuningriigi narmendav ühtsus.

Konservatiivse Partei uue liidri valimisel 92 153 häält kogunud Johnson edestas kindlalt välisminister Jeremy Hunti, kes sai 46 656 toori toetuse. Kokku osales postihääletusel 87,4 protsenti partei 160 000 hääleõiguslikust liikmest.

Kindla favoriidina lõppvooru pääsenud Johnson võtab ameti üle maikuus tagasiastumisest teatanud peaminister Theresa Maylt, kes oma Brexiti-poliitikaga konservatiivide ridades paksu verd tekitas. Ekstravagantseid kingi ja ehteid armastav peaminister sai eile lahkumiskingiks 1500 naela väärtuses ehteid ja käekoti.

Ametlikult esitab May oma tagasiastumispalve kuninganna Elizabeth II-le täna pärastlõunal pärast oma viimast iganädalast esinemist parlamendi alamkoja ees. Seejärel külastab kuningannat Johnson, enne kui ta esineb oma esimese pöördumisega rahvale, vahendas BBC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles