Üliambitsioonikalt alustanud odavpoekett vajus raskustesse (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Võrus asuv A1000 market
Võrus asuv A1000 market Foto: Tomi Saluveer/Lõuna-Eesti Postimees

Võru meeste odavpoekett A1000, millel on üle Eesti kuus poodi, vajus eelmisel aastal poole miljoni euroga kahjumisse. Audiitor kahtleb, kas firma suudab üldse edasi tegutseda.

A1000 Market avas esimese poe 2017. aasta sügisel Tartus, pärast seda, kui omanikud eesotsas Einar Visnapuuga olid saanud tuule tiibadesse Alko1000 viinakaupluste edust Läti piiril. Nad alustasid väga ambitsioonikalt, lubades meeletult odavaid hindu (2 euroga päevas kõht täis) ja uudset kaubavalikut.  

Kui eelmisel aastal suutis ärinime A1M OÜ all tegutsev poekett nina napilt vee peal hoida, teenides 71 000 eurot kasumit, siis eelmisel aastal tuli 10 miljoni eurose käibe juures vastu võtta pea 600 000 eurone kahjum. See paiskas ka osaühingu omakapitali miinusesse ehk neil on kohustusi rohkem kui varasid.

Kuigi firma juhatus eesotsas Einar Visnapuu, Marko Palm ja Tarmo Lauringuga kirjutas majandusaasta aruandes optimistlikult, et kahjum ei tekita neile probleeme ja miinus kaetakse tulevaste perioodide kasumi arvelt, arvab aruannet auditeerinud audiitor Peep Parmakson teisiti.

Ta kirjutab, et negatiivne omakapital annab märku olulisest ebakindlusest, mis võib tekitada «märkimisväärset kahtlust ettevõtte suutlikkuses jätkuvalt tegutseda». Lisaks sellele jääb talle selgusetuks, kuidas on A1M juhid rehkendanud firma varude väärtuseks 1,3 miljonit eurot. Seetõttu, leiab ta, «ei pruugi ettevõte olla võimeline realiseerima oma varasid ja täitma oma kohustusi tavapärase äritegevuse käigus».

Poeketi juhatus kirjutab veel, et Eesti kaubanduses valitseb praegu väga suur konkurents, kus ellu jäävad vaid efektiivselt toimetavad suured ettevõtted. «Mida suurem ettevõte sa oled, seda tugevamalt on võimalik avaldada survet tootjatele ja vahendajatele,» ei varja juhatus.

A1000 Marketil on praegu kuus poodi: Võrus, Valgas, Tartus, Viljandis, Pärnus ja Tallinnas. Lisaks plaanib ettevõte tänavu veel kauplusi avada. Ettevõttes töötab viimastel andmetel ligikaudu 100 töötajat.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles