Maast möödus Hiroshima pommist 30 korda võimsama purustusjõuga asteroid (2)

Copy
Asteroid. Pilt on illustratiivne.
Asteroid. Pilt on illustratiivne. Foto: Mark A. Garlick / AP / SCANPIX

100-meetrise diameetriga ja 24 kilomeetrit sekundis liikunud asteroid 2019 OK lendas Maast mõõda Eesti aja järgi neljapäeva varahommikul kell 4. Asteroid möödus Maast umbes 70 000 kilomeetri kauguselt – see on Maale lähemal kui Kuu orbiit.

Asteroidi trajektoori tõttu – see lendas meie suunas Päikese poolt – ei olnud astronoomidel mingit hoiatust selle lähenemisest. Tegemist on Maa poole lendavatest asteroididest suurimaga sel aastal, ning tõenäoliselt jääb see suurimaks veel mitmeks järgnevaks aastaks. Astronoomid usuvad, et taevakeha diameeter oli 57 kuni 130 meetrit.

Teleskoobi vaatevälja jäi asteroidi liikumine vaid mõni päev varem ning selle kindlakstegemine toimus alles viimase 24 tunni jooksul. «See jõudis muljet avaldavalt lähedale. See teadmine ei ole veel pärale jõudnud. See on suur asi,» ütles Monashi Ülikooli abiprofessor Michael Brown.

Swinburne'i Ülikooli astronoomi Alan Duffy sõnul olnuks asteroid Maale jõudes olnud 30 korda võimsama purustusjõuga kui tuumapomm, mis visati Hiroshimale Teises maailmasõjas.

Sellise suurusega asteroidid mööduvad Maast lähedalt igal kümnendil. Lisaks 2019 OK-le lendas Maast mõõda veel kolm asteroidi, kuid ükski neist polnud sama suur ega nii lähedal Maale.

Asteroidi liikumisest andsid teada Brasiilia ja USA astronoomid, seejärel kinnitas seda NASA, kelle teatel möödus taevakeha Maast 73 000 kilomeetri kauguselt.

Curtini Ülikooli planetaarse teaduse professor Gretchen Benedix tõi võrdlusena välja selle, et dinosaurused tapnud asteroid oli umbes 16 kilomeetrit lai. Tšeljabinskit 2013. aastal tabanud meteoor oli ainult 20-meetrise diameetriga.

Astronoomid üritavad üldjuhul asteroidide liikumist näha, kuid 2019 OK puhul oli see väga raske, sest see lähenes Maale Päikese poolt. NASA märkis, et igal aastal möödub hulk väiksemaid, 6–12-meetrise diameetriga taevakive Maast lähemalt, kui on Kuu orbiit.

Sellise suure asteroidi möödalend on aga haruldane.

Professor Duffy sõnul pole ilmvõimatu, et ühel hetkel üks selline asteroid Maad ka tabab.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles