Afganistanis sai teeäärsele pommile sõitnud reisibussis surma kümneid inimesi

Copy
Afgaanid on kogunenud plahvatuses kahjustatud bussi ümber. Foto on illustratiivne.
Afgaanid on kogunenud plahvatuses kahjustatud bussi ümber. Foto on illustratiivne. Foto: AP/Scanpix

Afganistani lääneosas sai surma kümneid inimesi, neist enamik naised ja lapsed, keda vedanud bussi tabas täna varahommikul teeäärne pomm, teatasid ametnikud.

«Kandahar-Herati maanteel sõitnud reisibussi all plahvatas Talibani teeäärne pomm. Seni võib kinnitada, et hukkus vähemalt 28 ja viga sai kümme inimest,» ütles Farāhi provintsivalitsuse pressiesindaja Muhibullah Muhib.

Kõik olid tsiviilelanikud, enamasti naised ja lapsed.

Afganistani presidentuuri kõneisik Sediq Seddiqi nimetas veidi suuremat ohvrite arvu. Tema sõnul oli surnuid 34 ja vigastatuid 17. Ka Seddiqi süüdistas plahvatuses talibeid, kuid islamiliikumine ise ei ole seni juhtunut omaks võtnud.

Rühmitus andis hiljuti ka ebamäärase lubaduse tsiviilohvrite arvu kärpida. Tsivilistid on Afganistani konfliktis juba ammu maksnud ebaproportsionaalselt kõrget hinda.

ÜRO märkis teisipäeval, et Afganistanis saavad tsiviilelanikud valimiste eel surma ja vigastada «šokeerival» hulgal. Teisipäevase raporti kohaselt on ohvrite arv 2019. aastal mullu sama perioodiga võrreldes langenud 27 protsendi võrra, kuid hukkunuid oli siiski 1366 ja vigastatuid 2446.

Lapsohvreid on tsiviilohvrite koguhulgast umbes kolmandik.

ÜRO andmeil on USA ja valitsusmeelsed jõud sel aastal põhjustanud tsiviilohvreid Talibanist ja teistest mässulistest enam. Jõupingutusi vägivalla vähendamisel peab maailmaorganisatsioon ebapiisavaks.

Verevalamine muutub eeldatavasti üksnes ägedamaks nüüd, kus on alanud 28. septembri presidendivalimiste kampaania.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles