USA demokraatide valimisdebatil läksid mõõdukad ja liberaalid sõnelema (2)

Copy
Bernie Sanders ja Elizabeth Warren.
Bernie Sanders ja Elizabeth Warren. Foto: Reuters / Scanpix

USA demokraatide eelvalimiste debatil kerkis eile kesksele kohale kandidaatide ideoloogiline lõhe, kuivõrd progressiivse tiiva soosikud Bernie Sanders ja Elizabeth Warren pidid kaitsma end mõõdukate rünnakute eest.

Parteivalimiste teises väitluses ilmnes lõhe kohe, kui vähem tuntud kandidaadid hakkasid teravalt kritiseerima radikaalseid reforme, mis nende sõnul tagaks president Donald Trumpi tagasivalimise.

Warren nõudis «suurt, struktuurset muutust» ja hoiatas, et poliitiline selgrootus radikaalsete reformide osas hoiaks elus «kallutatud süsteemi, mis on aidanud jõukaid ja heade tutvustega inimesi ning löönud kõik ülejäänud näoga mutta».

Warreni ja Sandersi ideedele oli häälekalt vastu teiste seas endine kongresmen John Delaney, kes ütles, et nende majanduspoliitika on «muinasjutt», mis ähvardab riigi pankrotistada.

Sanders ja Warren, ütles Delaney, edendavad «halbu poliitikaid nagu Medicare kõigile, kõik tasuta ja võimatud lubadused, mis peletavad sõltumatuid valijaid ja tagavad Trumpi tagasivalimise».

Teisipäevane väitlus sisaldas seni kõige teravamat tsentristide kriitikat vasakpoolsemate demokraatide suunal.

Debatis osaleb Detroidi linnas Michigani osariigis kahel õhtul 20 kandidaati.

Favoriit Joe Biden astub lavale kolmapäeval koos senaatorite Kamala Harrise ja Cory Brookeriga. Viimased kaks on endist asepresidenti kritiseerinud rassiküsimustes.

Kaalul on palju, kuivõrd väitlus vähendab kandidaatide arvu ilmselt kuni poole võrra, enne järgmist debatti septembris.

Vähem tuntud kandidaadid nagu senaator Amy Klobuchar ja Colorada ekskuberner John Hickenlooper, kelle toetus jääb alla kahe protsendi, proovisid haarata lava, et enda kampaaniat elus hoida.

«Mul on julged ideed, aga need on realistlikud,» lausus Klobuchar.

Bideni järel sisuliselt teist kohta jagavate Warreni ja Sandersi poliitiline platvorm on sarnane: mõlemad toetavad üldist ravikindlustust, tasuta kõrgharidust, jõukate kõrgemalt maksustamist ja finantssektori reguleerimist.

Kaks ja pool tundi kestnud väitluse käigus rünnati neid teemadel alates töökohtadest ja välispoliitikast kuni relvavägivalla, maksude ja selleni, kes on liiga vana presidendiks olemiseks.

«Mind ei huvita, kui vana sa oled, mind huvitab sinu visioon,» ütles Indiana osariigi South Bendi linnapea Pete Buttigieg 77-aastasele Sandersile.

Vermonti senaatorist Sanders kaitses raevukalt ka oma «Medicare kõigile» plaani, mille kohta üks teine kandidaat ütles, et Sanders ei tea, kas see pakuks paremat kindlustust kui ametiühingute pakutavad paketid.

«Tean küll, mina kirjutasin selle kuradi eelnõu,» ütles Sanders.

End demokraatlikuks sotsialistiks nimetav Sanders ütles, et tahab «poliitilist revolutsiooni», kuid Hickenlooper hoiatas, et ei tohi kaotada eraravikindlustust, mis miljonitel inimestel on.

Tervishoiusüsteemi laiendamine peaks olema «evolutsioon, mitte revolutsioon», leidis Hickenlooper.

Lõhed ilmnesid ka immigratsiooni ja kaubanduse teemal.

Warreni plaan dekriminaliseerida ebaseaduslik piiriületamine tõi Montana kubernerilt Steve Bullockilt vastuse, et see teeks asju ainult hullemaks.

«Mõistlik immigratsioonisüsteem vajab mõistlikku juhti ja me saame seda teha ilma dekriminaliseerimiseta,» lausus ta, nimetades oma eesmärgina võita tagasi 2016. aastal Trumpile kaotatud hääled.

Mõõdukate kriitika liberaalse poliitika suunal ajas lõpuks Warreni marru.

«Ma ei saa aru, miks keegi üldse vaevub Ühendriikide presidendiks kandideerima, et rääkida sellest mida üldse teha ei saa ja mille nimel võidelda ei tohi,» lausus Warren ja pälvis debati ühe suurema aplausi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles