NYT: üle kümne Iraani tankeri jätkavad nafta tarnimist välisriikidele (1)

Copy
Gibraltari väinas kinni peetud Iraani naftatanker Grace 1.
Gibraltari väinas kinni peetud Iraani naftatanker Grace 1. Foto: Reuters / Scanpix.

Hinnanguliselt 12 Iraani tankerit jätkavad USA sanktsioonidest hoolimata naftatoodete tarnimist Hiinale ja võimalik, et ka tervele reale teistele riikidele, kirjutab omaenda uurimisele tuginedes päevaleht New York Times.

Alates 2. maist, kui jõustusid Washingtoni ühepoolsed piirangud, mis keelasid välisriikidel ajada äri Iraaniga ning muu hulgas neilt naftat osta, on leht jälginud 70 Iraani tankeri liikumist.

New York Timesi küsitletud analüütikud järeldasid, et välisriikidesse toimetasid naftat vähemalt 12 Iraani tankerit, seejuures sisenesid kuus neist Hiina sadamatesse, teised aga läbisid Suessi kanali ning võisid tarnida naftat Türgile või Süüriale.

2015. aastal sõlmisid Iraan ja P5+1 (viis ÜRO Julgeolekunõukogu alalist liiget – Hiina, Prantsusmaa, Venemaa, Ühendkuningriik, USA – ja Saksamaa) ning Euroopa Liit ajaloolise tuumaleppe, mis nägi ette sanktsioonide leevendamise vastutasuks Teherani tuumaprogrammi piiramisele.

Ent USA president Donald Trump asus lepet kritiseerima ja viis riigi sellest mullu välja. 5. novembrist 2018 jõustusid taas enne lepet kehtinud Ühendriikide sanktsioonid Iraani vastu.

Aprillis otsustas Trumpi administratsioon mitte pikendada erandeid naftasanktsioonides mitme riigi, sealhulgas Hiina, India, Jaapani, Lõuna-Korea ja Türgi suhtes.

See erand oli imoprtööridele tehtud selleks, et nad saaksid leida alternatiivseid allikaid nafta ostmiseks. See tähtaeg kukkuski 2. mail.

Otsuse eesmärk oli viia Iraani naftaeksport nullini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles