Must esmaspäev osutus ehmatuseks

Li Merila
, reporter
Copy
Börs
Börs Foto: STEVEN SAPHORE / EPA

Eile vajusid USA tähtsamad akstsiaindeksid selle aasta suurimasse langusesse kartes president Donald Trumpi kaubandussõda, mis kahjustaks üleilmset majandust. Tänaseks tundub aktsiaturg taastuvat ning must esmaspäev olevat vaid suureks ehmatuseks.

EEelmisel nädalal ähvardas Trump Twitteri-postituses kehtestada alates 1. septembrist 10-protsendiline imporditariif 300 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele, mida ta veel polnud kaubandussõja käigus maksustanud. Samuti süüdistas ta esmaspäeval Hiinat ebaõiglastes kaubandusvõtetes ning valuutamanipulatsioonis, sest Hiina lasi oma valuutal jüaanil langenda viimase kümnendi madalaimale tasemele dollari suhtes.

Eskaleeruv tüli kahe suurriigi vahel muutis investorid närviliseks maailma majanduse suhtes ning olukorda ei teinud paremaks asjaolu, et ühtlasti peatas Peking Ühendriikidest põllumajandustoodete importimise. Selle tulemusena langesid majandusindeksid: laiapõhjaline S&P 500 kolm protsenti, tööstusindeks Dow Jones 2,9 protsenti ja tehnoloogiaindeks Nasdaq 3,5 protsenti.

Bloombergi andmetel on Hiina täna teinud sammud jüaani stabiliseerimiseks, mis on aktsiaturgu rahustanud. Samuti kinnitas Hiina, et hiljutine valuuta devalveerumine on põhjustatud valuutaturust, mitte Pekingi mõjutustest ning lükkas ümber Trumpi süüdistused valuuta manipuleerimisest.

Täna tõusis Hiinas jüaan 0,4 protsendi võrra 7,0214-ni dollari kohta, mis on suurim kasv kuue nädala jooksul. Bloombergi sõnul kinnitas Hiina Rahvapank välismaistele eksportijatele, et jüaan ei nõrgene enam märkimisväärselt. Tänaseks tunduvad majandusindeksid jälle tõusvat: S&P 500 ja Dow Jonesi futuurid tõusid 0,89 protsendi ning Nasdaqi futuur tõusis 1,07 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles